Hele Norge snart på én CD

Det er nå mer enn 1.100 år siden Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Om noen få måneder blir Norge samlet til ett rike igjen - denne gangen i digital versjon.

Etter en rekke forsinkelser ser det nå ut som om en CD-ROM-plate med kart over hele Kongeriket snart vil være i handelen. Blaupunkt, som leverer navigasjonssystemer til en lang rekke bilmerker, regner med å ha platen klar i løpet av mars neste år, mens konkurrenten Siemens VDO satser på at platen skal være klar i løpet av april.

Uland

Og det er på høy tid. Sammenlignet med våre europeiske naboer, er Norge et uland innen bilnavigasjon. Tyskere, franskmenn, spanjoler og nederlendere har kunnet navigere elektronisk i årevis. I Norge er det kun ved kjøring i Oslo, Akershus og Østfold at man har hatt muligheten til å bytte ut kartboken med elektroniske kart. Til våren vil man imidlertid kunne navigere elektronisk i hele Norge og alle våre byer.

Blaupunkt

Blaupunkt er den uten sammenligning største leverandøren av bilnavigasjonssystemer. Blaupunkt leverer blant annet navigasjonssystemer til Alfa Romeo, Audi, Fiat, Ford, Honda, Lancia, Maserati, Mercedes-Benz, Nissan, Peugeot, Porsche, Seat, Skoda og Volkswagen. I tillegg leverer Blaupunkt bilnavigasjonssystemer som kan ettermonteres.

Blaupunkt tilbyr i dag en CD-plate som omfatter Oslo, Akershus, Østfold, Sør-Sverige og Danmark. Denne platen gir engelske tilbakemeldinger og koster 1.449 kroner. Blaupunkts representant i Norge, Robert Bosch, håper å kunne levere plater som inneholder hele Norge i løpet av mars 2002.

Siemens VDO

Hele Norge snart på én CD

Siemens VDO (tidligere Philips) leverer navigasjonssystemer kun til BMW, men tilbyr i likhet med Blapunkt også systemer for ettermontering. Siemens VDO kommer denne uken med et CD-plate som omfatter Oslo, Akershus og Østfold. Denne platen koster 1.495 kroner. Da får man i tillegg en plate med hovedveinettet i Europa og de største europeiske byene med på kjøpet. På Siemens VDO-platen kan man velge om man vil ha tilbakemeldingene på engelsk eller svensk. Siemens VDOs norske representant, Sørensen og Balchen, regner med å ha en full Norges-versjon i handelen i løpet av april.

Usikkerhet omkring DVD

Lexus og Toyota er blant bilmerkene som har satset på DVD-plater i stedet for CD-ROM. Det er foreløpig usikkert når de første norske DVD-platene vil være i handelen. Selskapet Transport Telematikk, som produserer det norske kartmaterialet som benyttes av Blaupunkt og Siemens VDO, antyder at DVD-plater vil kunne bli satt i produksjon i løpet av neste år.

Lurer du på hvordan bilnavigasjonssystemer fungerer? Du finner en grundig beskrivelse av systemet her.

Relaterte artikler:

  • Elektronisk bilnavigasjon like om hjørnet
  • Elektronisk kart over Oslo lanseres