<strong>STUNTMANN-PARKERING:</strong> Junior kalles bilen som råparkerer uten at mennesker styrer, ratter eller bremser. Foto: Stanford Racing Team
STUNTMANN-PARKERING: Junior kalles bilen som råparkerer uten at mennesker styrer, ratter eller bremser. Foto: Stanford Racing TeamVis mer

Helautomatisk råparkering

Denne bilen klarer det de færreste av oss tør.

Du vil nok ikke bli møtt med jubel av den lokale politipatruljen om du manøvrerer deg inn i parkeringsluken på denne måten. Men nå jobber faktisk forskere med å få en bil til å AUTOMATISK parkere som en "stuntmann". Nei, vi snakker ikke høflig rygg-og-sving-lukeparkering, men om gummirykende manøvrer inkludert brekksladd.

Junior tenker selv

Utviklerne i Stanford Racing Team jobber rett og slett med å få bilen, med arbeidsnavnet Junior, til å "tenke selv", skriver Popsci. Den må hurtig være i stand til å justere for forskjeller i underlag, temperatur, dekkvalitet og fart.

Det er en ekstremt komplisert affære å få dette til, og foreløpig er feilmarginene store, som du vil se av videoen nedenfor. Dermed er dette langt unna å være et system som kommer i produksjonsbiler i nær fremtid.


Bilens prestasjoner ble vist på International Conference on Robotics and Automation (ICRA) i vår.

Biler som parkerer selv

For den litt mer folkelige måten å lukeparkere på, har VW et halvautomatisk parkeringssystem tilgjengelig på enkelte modeller, der bilen svinger seg inn selv, og du bare hjelper med gass og brems. Ganske fantastisk for de av oss som frykter lukeparkering mer enn den årlige selvangivelsen.

Se en demonstrasjon DinSide filmet i 2007, da dette først kom i Touran.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Mer kan du lese her.

Finnes i flere merker og modeller

Bosch er selskapet som står bak flere av systemene for mer eller mindre automatisert parkeringshjelp. Mer om dette i pressemelding fra selskapet.

Flere merker og modeller har lignende systemer. Eksempelvis kan halvautomatisk parkeringsassistent stå på utstyrslisten for de som bestiller en Range Rover Evoque, og nye BMW 5-serie. Et annet parkeringshjelp-system er benyttet av Toyota. Vi har fått demonstrert en variant i Lexus LS 600h.

DinSide har tidligere skrevet om Park Assist Vision, et system VW jobber med for å få bilen til å parkere HELT selv.

Det finnes flere eksempler. Har du prøvd noen du er fornøyd med, del det gjerne med andre i debatten under.

27 centimeter å gå på!

Tilbake til den litt mer spektakulære parkeringsvarianten. I sommer satte en mann fra New Zealand ny guinnessrekord i lukeparkering på stuntmann-vis. Han kom seg inn mellom to biler med bare 27 cm klaring totalt sett! Ikke prøv dette hjemme - om ikke du har en stor, privat parkeringsplass, og tre vrak å øve deg på.

Rekorden er dokumentert på denne filmen: