Er du blant dem som ofte ligger litt for tett oppi hekken på bilene foran deg? Da tar du store sjanser - i dobbel forstand. Foto: Per Ervland
Er du blant dem som ofte ligger litt for tett oppi hekken på bilene foran deg? Da tar du store sjanser - i dobbel forstand. Foto: Per Ervland Vis mer

Heftig straff for kort avstand

Er du flink til å holde god avstand til forankjørende - også når du er stresset? Hvis svaret er nei, bør du snarest legge om kjørestilen.

Publisert
Sist oppdatert

Du vet forhåpentligvis at det er farlig å ligge for nært bilen foran deg. Du har sikkert også fått med deg at politiet har anledning til å straffe den som holder for kort avstand til forankjørende. Men er du klar over hvor strenge reglene faktisk er? Og hvor heftige straffer du egentlig kan pådra deg hvis du ligger oppi hekken til bilen foran deg?

Denne saken er fra 2010: Her kan du lese en nyere artikkel om avstand til bilen foran

Hvis svaret er nei, bør du lese resten av denne artikkelen. Det å holde for kort avstand i trafikken er nemlig noe av det skumleste du kan finne på å gjøre i trafikken: For ikke bare øker du risikoen for å ende opp i en kollisjon, du risikerer også bot, førerkortbeslag, anmeldelse og et besudlet rulleblad.

1,0 sekund

Hvis du for eksempel blir tatt for å holde 1,0 sekund avstand til forankjørende (drøye 22 meter i 80 km/t) vil du bli anmeldt og i ettertid motta et forelegg pålydende 5.200 kroner. Vi snakker altså ikke om et forenklet forelegg, men et forelegg av den typen som ender opp i strafferegisteret.

Enda strengere for lastebiler

Hva med deg?

Hender det at du ligger litt for tett på bilen foran deg? (Avsluttet)
Nei, aldri(49%) 687
Ja, ganske ofte(22%) 303
Ja, men kun når jeg er stresset(20%) 283
Ja, hver gang jeg kjører bil(9%) 125
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Du som kjører US-SUV eller andre typer lette lastebiler, bør være klar over at det gjelder enda strengere grenser for biler med tillatt totalvekt over 3.500 kilo. Denne gruppen førere vil møtes med den samme reaksjonen som beskrevet over hvis de holder en avstand på 1,5 sekunder (rundt 33 meter i 80 km/t). Begrunnelsen for de tøffere lastebil-reglene er sannsynligvis lengre bremsestrekning og potensielt mer dramatiske konsekvenser ved kollisjon.

Strengere under vanskelige kjøreforhold

Vær også klar over at straffene som beskrives i denne artikkelen forutsetter en situasjon med tørr asfalt, normalt trafikkbilde og gode kjøreforhold. Ovenstående straffereaksjoner forutsetter også at bilen din har gode dekk. Straffen vil eksempelvis kunne settes enda strengere hvis målingen foretas i regn, på vinterføre eller på en bil med dårlig dekkutrustning.

Førerkortbeslag

Hvis du er virkelig stresset og ligger mindre enn 0,5 sekunder bak forankjørende bil, blir det enda mer alvorlig. Da snakker vi forelegg på 8.000 kroner samt førerkortbeslag. Ifølge den såkalte "tapsforskriften" vil du kunne regne med at førerkortet beslaglegges for en periode på mellom 3 og 6 måneder hvis avstanden er 0,5 til 0,3 sekunder. Er avstanden mindre enn 0,3 sekunder snakker vi om førerkortbeslag i mer enn 6 måneder.

Igjen er reglene betydelig strengere for deg som kjører bil med tillatt totalvekt over 3.500 kilo. Du vil oppleve førerkortbeslag allerede hvis avstanden er 1,0 sekund eller mindre. Hvis avstanden er mindre enn 0,5 sekunder, vil du få et forelegg på 10.000 kroner samt tap av førerrett i mer enn 6 måneder.

Heftig straff for kort avstand

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Egne retningslinjer for ulykker

I tabellen går det frem at reaksjonen vanligvis kun vil være en muntlig advarsel hvis avstanden er mellom 2,0 og 1,1 sekunder (3,0 til 1,6 sekunder for lastebilførere).

Men det betyr ikke at du kan føle deg helt trygg så lenge du holder mer enn 2,0 sekunder. Ifølge politiets "Instruks for kontroll av avstand til forankjørende" heter det nemlig at det alltid bør skrives en anmeldelse hvis det i sammenheng med trafikkuhell er begrunnet mistanke om manglende avstand til forankjørende er årsak til ulykken. Hvis trafikkuhellet i tillegg har ført til personskade eller omfattende materielle skader, oppfordres også politiet til å vurdere førerkortbeslag.

Kilder: Politiinspektør i Utrykningspolitiet Tov Svalastog, Forskrift om tap av retten til å føre motorvogn mv. (Tapsforskriften), Instruks for kontroll av avstand til forankjørende, Standardiserte bøtesatser for trafikkovertredelser - Vedlegg til riksadvokatens rundskriv nr. 3/2009.

Les også:

 • 1. Gebyrer og forelegg - minikurs
 • 2. Prikker i førerkortet- minikurs
 • 3. Førerkortbeslag - minikurs
 • Tilhenger eller stor US-SUV? Pass farten
 • Utenlandske biler: Hold deg langt unna
 • Ruteskraping: Alvorlig å "glemme"
 • Parkeringsskader: Ulovlig å stikke av
 • Chiptrimming: Hold deg langt unna
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer