Har du ikke byttet?

1. november er datoen for deg som vil kjøre med pigg.

- Av erfaring vet vi at mange venter til det aller siste med å sette på vinterdekk, enten det er med eller uten pigg. Nå er det er ingen grunn til å vente lenger. Vi skal sørge for at veiene holder foreskrevet standard i vinter og så må bilførerne ta ansvar for trygg kjøring, sier sjefsingeniør i Statens vegvesen, Arild Ragnøy, i en pressemelding.

Fra 1. november er det tillatt med piggdekk også i Sør-Norge, og dermed er den siste unnskyldningen for å vente med bytte brukt opp på søndag.

Her får du de billigste vinterdekkene: Se vår store pristest av de beste dekkene

Det er bilføreren som etter loven har plikt til å vurdere om kjøretøyet er sikret tilstrekkelig veggrep. Ved glatt føre kjører du tryggest med vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende. Videre er det krav om minimum tre millimeter mønsterdybde uansett dekktype. Kjører du med dekk som er for slitte kan det koste deg dyrt.

Bremselengder på 75 meter

Fartsmålinger utført av Statens vegvesen viser at bilførere på vinteren generelt holder samme fart som på sommerføre og gjør lite tilpasninger. De færreste tar altså hensyn til at bremselengdene øker på glatt føre, selv om de benytter forskriftsmessige dekk.

– Forholdene på vinterstid kan skifte fra time til time og det er viktig at folk tilpasser farten etter forholdene, forteller Arild Ragnøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du ikke byttet?


Dekkene som ble testet i årets store dekktest fra NAF, avslører store variasjoner i bremselengdene selv med helt nye dekk. Fra 50 km/t på glatt is, varierer bremselengdene fra 49,1 meter til 75,5 meter. Og det er med ABS-bremser på bilen. Til sammenligning er bremselengdene på våt asfalt målt til mellom 27,8 og 40,5 meter.

Disse dekkene bør du kjøre med i år: Vinnerne og taperne i årets store test av vinterdekk

Hvordan sikrer du deg best mulig?


Dersom det er kø hos bilverkstedene, så trenger du likevel ikke vente. Slik bytter du dekk selv - grundig innføring med video hjelper deg som ikke har gjort dette før, eller som har glemt kunsten.