Har du hatt trøbbel med iPhone i bilen?

Flere har klaget over problemer etter oppdatering til iOS 8.

<b>HANDSFREE I BILEN:</b> Faller du for fristelsen til å bruke mobilen på vanlig måte bak rattet er du en fare både for deg selv og dine omgivelser. Foto: COLOURBOX.COM
HANDSFREE I BILEN: Faller du for fristelsen til å bruke mobilen på vanlig måte bak rattet er du en fare både for deg selv og dine omgivelser. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Med to nye iPhoner og det nye operativsystemet iOS 8 til gamle og nye kunder, har Apple dominert nyhetsbildet i inn- og utland de siste ukene. Men selv om salget går på skinner, meldes det også om problemer, og som vi alle vet: Det er lite som irriterer kundene mer, enn når ting de før tok som selvfølge, plutselig slutter å virke.

Vår leser Roy Risheim er en av dem:

- Jeg er en av mange som sliter med at telefonen ikke kobler seg til bilens handsfree etter at jeg oppdaterte min iPhone til iOS 8. Bilen min er en Opel Astra 2012-modell, og alt virket helt perfekt helt til jeg oppgraderte programvaren på min iPhone 5.

Hva er det som skjer?

- Når jeg sitter i bilen og får en innkommende samtale, kommer ringelyden i bilhøyttalerne og anropet vises i displayet på bilen. Problemet er at ingen av knappene på multifunksjonsknappene fungerer, jeg får altså ikke besvart samtalen. Det vises heller ingenting på displayet på mobilen, sier Risheim til Dinside.

- Når jeg setter meg inn i bilen og mobilen kobler seg til via Bluetooth, har jeg også opplevd at den ringer opp et tilfeldig telefonnummer.

Jeg har nå prøvd med to iPhone 5-modeller, og ingen av dem fungerer altså slik de skal. Det er naturligvis frustrerende, sier Risheim.


Og han er ikke alene.

På Apples egne forumsider finner du flere tråder fra frustrerte bilister som klager over problemet (se for eksempel her og her).

Men vi har ikke opplevd problemer

På vår privatbil, en Ford Kuga 2009-modell, virket alt som før med iOS 8, og vi prøvde både med iPhone 5 og 5S.

Vi ba i tillegg motorredaksjonen om å prøve på testbilene de hadde inne, og både på Volvo XC60, Tesla Model S, Lexus NX300h og BMW X3, gikk det hele uten problemer med iPhone 5 og iOS 8.

Vår erfaring er altså at det virker svært tilfeldig hvem som rammes, og det bekreftes ut fra erfaringene våre lesere melder om i debatten under.

Vi vil nemlig gjerne høre dine erfaringer: Oppgi derfor gjerne hvilken iPhone- og bil-modell du har i debatten, og hvordan det virker hos deg.

Hva sier bilimportørene?

Vi har blant annet vært i kontakt med flere bilimportører, og ingen av dem har så langt fått noen tilbakemeldinger på problemer rundt dette.

- Nei, det er ikke registrert noen spesielle problemer med Opels blåtannsystemer i forbindelse med oppdateringen til iOS 8, sier Stein Pettersen, informasjonssjef i Opel Norge AS. Men det er litt vanskelig å svare direkte uten å kjenne til hva slags årsmodell og radiotype vi snakker om. Det beste rådet til kunden er å oppdatere til siste versjon av programvaren, og om det fortsatt ikke fungerer, bør vedkommende ta kontakt med sin lokale Opel-forhandler.

Det samme svaret får vi fra Audi.

- Vi har ingen registrerte saker foreløpig, sier informasjonsjef Marius Tegneby hos Audi-importøren Harald A. Møller AS. Men problemstillingen er ikke ny. Vi erfarte en tilsvarende sak da iOS 5.01 kom, og da ble det gjort endringer på selve blåtannprofilen. Vi får nemlig ikke gjort noen endringer i strukturen på bilen, så slike problemer rapporteres alltid inn til Apple, som så må oppdatere blåtannprofilen.

LES OGSÅ: Slik er iPhone 6

Hva kan du gjøre hvis du har problemer?

Det mest opplagte er selvsagt å vente til Apple slipper en fiks til iOS 8 (nye iOS 8.0.2 ser ikke ut til å endre Bluetooth-innstillingene), men siden det er kjedelig å vente, har vi sett hva de ulike forumene anbefaler.

Her er noen av de løsningene som går igjen, men merk deg at enkelte har måttet prøve flere ganger før de her fått det til, og at andre igjen fortsatt ikke har fått det til å fungere:

1. Slett bilen fra iPhonens liste over Bluetooth-enheter, og slett så iPhonen fra bilens liste over parede enheter. Prøv så på nytt.

2. Hvis ikke det virker: Gjør det samme som over, men slett i tillegg alle nettverksinnstillingene på iPhonen før du kobler til på nytt. (Innstillinger/Generell/Nullstill nettverksinnstillinger). Merk deg dog at dette også vil fjerne alle passordene til trådløsnettene du har lagret, så alt må legges inn på nytt. Prøv så på nytt.

3. Siste alternativ er å koble mobilen til PC/Mac-en, ta en full backup, og så gjenopprette hele mobilen på nytt, før man kobler til igjen.

Har du oppdatert til iOS 8? Da vil vi gjerne vite hvordan det gikk. Oppgi derfor gjerne hvilken iPhone- og bil-modell du har i debatten!