Fra 15. mars er det forbudt å prate i håndholdt mobiltelefon mens du kjører.
Fra 15. mars er det forbudt å prate i håndholdt mobiltelefon mens du kjører.Vis mer

Håndfritt, men til hvilken pris?

Fra 15. mars kan onkel Politi avkreve deg for penger dersom han kniper deg mens du kjører og prater i mobiltelefonen samtidig, uten håndfritt utstyr.

Flere land i Europa har lenge hatt restriksjoner mot mobiltelefonbruk i bil, som for eksempel Danmark og Sveits som krever håndfritt utstyr, og Italia som har totalforbud mot å snakke i mobiltelefon mens du kjører -- uansett hvor mye håndfritt utstyr du måtte ha. 17. desember i fjor vedtok Samferdselsdepartementet forbudet mot bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring av trafikksikkerhetshensyn.

Forenklet forelegg: 500 kroner

Forbudet gjelder fra 15. mars, og dersom Onkel kniper deg etter den dato med mobiltelefon i den ene hånda og rattet i den andre, kan du vinke farvel til 500 kroner, som altså blir avkrevd deg i form av et forenklet forelegg. Hva innebærer egentlig dette forbudet -- og hva sier forskriften om hvilket utstyr du må skaffe deg for å unngå å komme i klammeri med Politiet?

Håndfritt, men til hvilken pris?

Dette sier forskriften

Om bruk av mobiltelefon i bil sier forskriften at det er forbudt for føreren å prate i mobiltelefonen mens kjøretøyet er i bevegelse dersom føreren må holde mobiltelefonen i hånda. Derimot kan man fremdeles prate i mobiltelefonen dersom den står i en fastmontert holder, og du bruker en eller annen form for håndfritt utstyr.

Om holderen sier forskriften at den skal være montert nær rattet, og så nært førerens ordinære synsfelt som mulig. Forskriften i sin helhet kan du finne her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fast installerte anlegg

Dersom det er en ørliten mulighet for at du kommer til å prate i mobiltelefon mens bilen er i bevegelse, må du før 15. mars gå til anskaffelse av to ting: mobiltelefonholder og håndfri-sett. Er bilen originalt utstyrt med en mobiltelefonholder, kan du selvsagt benytte denne. Noen biler har også et innebygget anlegg for mobiltelefon, og da er jo alt greit.

Man kan også få kjøpt anlegg som man installerer fast, men dette er av de mer kostbare løsningene. Vi har sett på hvilke muligheter som finnes for de som kanskje ikke kommer til å bruke dette så mye, og har satt en øvre grense på 1000 kroner. Hva kan du få for det?

Originalt eller uoriginalt

Det finnes et mylder av produsenter på mobiltelefon-arenaen, og de fleste har den samme typen håndfritt utstyr til sine modeller. Det finnes per i dag ingen universalsett av håndfritt utstyr som du kan bruke til alle mobiltelefoner. Når du skal anskaffe deg slikt utstyr, må du altså være påpasselig med at det passer til din mobiltelefon.

Du får både originalt utstyr og uoriginalt utstyr. Det uoriginale er selvsagt billigere -- her kan du få en håndfri bærbar (ørepropp) for 98 kroner (priseksempel Biltema), og en mobiltelefonholder for 19,90 kroner (priseksempel Biltema).

For under 1000-lappen:

Kjøper du originalt utstyr, må du selvsagt kjøpe av det merket som mobiltelefonen din er. Prisene varierer litt fra merke til merke, men de fleste produsentene har følgende muligheter for under 1000-lappen:

Håndfritt, men til hvilken pris?

 • Bærbar håndfri

 • Den kobles til mobiltelefonen, og er en ørepropp med mikrofon på ledningen og en klips som du fester ledningen til skjorta med. I tillegg trenger du en holder.

  Priseksempel Nokia:
  Bærbar håndfri: 395 kroner
  Mobiltelefonholder: 195 kroner
  Til sammen: 590 kroner

  Håndfritt, men til hvilken pris?

 • Lader m/ håndfri

 • Reiselader som fungerer som lader og håndfri. Laderen kobles til sigarettenneruttaket og mobiltelefonen. På ledningen sitter en toveis høyttaler, som altså både sender ut lyd, og fungerer som en mikrofon.

  Priseksempel Nokia:
  Lader og håndfri: 695 kroner
  Mobiltelefonholder: 195 kroner
  Til sammen: 890 kroner