Gravide: Sitt langt unna

Kollisjonsputer er kanskje det største fremskrittet innen sikkerhetsutstyr til bil siden bilbeltet. Men selv om putene er konstruert for å redde liv, må de brukes riktig. Gravide bør sitte så langt unna som mulig.

For å få riktig beskyttelse av kollisjonsputen bør gravide skyve setet så langt tilbake som mulig. Det forhindrer også eventuelle skader forårsaket av puten.
For å få riktig beskyttelse av kollisjonsputen bør gravide skyve setet så langt tilbake som mulig. Det forhindrer også eventuelle skader forårsaket av puten.Vis mer

- Sitter man for nære kollisjonsputen når den løser ut kan det gi skader på fosteret, derfor må gravide bruke sikkerhetsutstyret riktig, sier professor dr. med Inggard Lereim ved Ullevaal Sykehus, som også er formann i Norsk Trafikkmedisinsk forening.

Passasjersiden farligst

Spesielt må gravide som sitter på høyre side foran være på vakt.

- Juster setet slik at det kommer så langt bak som overhodet mulig, bare slik kan du forsikre deg om at fosteret ikke blir skadet ved en ulykke, forteller Lereim.

Verken kollisjonsputen på førersiden eller sidekollisjonsputer representerer noen fare for fosteret.

- Problemet med kollisjonsputen på passasjersiden er at den er så stor. Oppblåst dekker den hele overkroppen, det gjør ikke kollisjonsputen på førersiden. Når den utløses fanger den i første rekke opp hodet og overkroppen. Sitter man riktig vil ikke denne puten treffe magen. Sidekollisjonsputer er også så små at de ikke representerer noen fare for gravide, forteller Lereim.

Pass på sikkerhetsbeltet

Riktig kjørestilling får du først når du kan legge håndleddet på toppen av rattringen uten å måtte bøye deg frem. Da har du også riktig avstand til kollisjonsputen.
Riktig kjørestilling får du først når du kan legge håndleddet på toppen av rattringen uten å måtte bøye deg frem. Da har du også riktig avstand til kollisjonsputen. Vis mer

Men det er ikke bare avstanden til kollisjonsputen som er viktig, også hvordan du bruker bilbeltet spiller inn.

- Alt for mange gravide passer ikke på å legge bilbeltet riktig. Ved en ulykke låses beltet, noe som fører til et enormt trykk. Så smale som bilbeltene er skal man være klar over at trykkflaten blir veldig liten - svært mye kraft konsentreres til et lite område - dette kan også være farlig. Når man tar på seg bilbeltet er det derfor viktig å passe på at beltet ikke ligger over magen. Legg mavebeltet under og skulderbeltet over, råder Lereim.

Få skader

- Dersom man ser på antall ulykker hvor kollisjonsputene har løst ut, og sammelikner de med antall skader er det ikke tvil om at kollisjonsputer hjelper. De skadene som man har fått som følge av at puten har gått av er for bagateller å regne sammenliknet med skadene som ville ha oppstått uten pute. Derfor bidrar kollisjonsputer til økt sikkerhet ved ulykker, avslutter Lereim.

Du finner flere artikler om barn i bil her

Denne artikkelen ble første gang publisert den 16. september 1998.