Gratis refleks - høyere dødsrisiko

Antall voksne som bruker refleks er halvert siden 1980-tallet. Bankene får mye av skylden. Faren for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent hvis du bruker refleks.

I 1983 brukte 30 prosent av fotgjengerne refleksbrikke i mørket, viste en telling Transportøkonomisk Institutt gjennomførte den gang. Da Trygg Trafikk gjorde en tilsvarende undersøkelse i fjor høst, brukte bare 16 prosent refleks.

Gratis refleks - høyere dødsrisiko


– Midt på 80-tallet delte alle bankene ut gratis reflekser. Dette var med på å redusere det eksisterende salgsnettverket. Siden brukerne fikk reklamerefleksene gratis var det ikke lenger noen som ville betale for refleksbrikker i butikkene, sier prosjektleder for refleks, Janne Schumann i Trygg Trafikk.

Bankene har siden den gang flyttet mye av kundebehandlingen over til Internett, og nærmest sluttet å dele ut gratisreflekser.

– Dermed vet ikke alle lenger hvor de skal få tak i refleks. Det kan være en av grunnene til at bruken har gått så mye ned, sier Schumann.

Ikke gratis

– Bruk av refleks er et svært viktig trafikksikkerhetstiltak på norske veier. Vi planlegger derfor en stor reflekskampanje kommende høst, sier avdelingsleder Bjarne Eikefjord i Motorførernes Avholdsforbund.

I dag selges det reflekser langt færre steder enn før, men mange bokhandlere, apotek og sportsbutikker har refleksbrikker i hyllene.

– Vi var mye flinkere til å bruke refleks for 20 år siden, da folk visste hvor de fikk tak i brikker. Trafikksikkerhetsorganisasjonene jobber for at de igjen skal bli lettere å få tak i, og på den måten motivere folk til å bruke refleks, sier Bjarne Eikefjord.

Trygghet i mørket

I 2004 ble ni fotgjengere drept i trafikkulykker i mørket. Ingen av dem brukte refleks. Bare 15 av de 202 som ble skadet, brukte refleks, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Året før ble 17 fotgjengere drept i trafikkulykker i mørket, og bare én av dem brukte refleks.

– Faren for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent hvis du bruker refleks. Bilistene oppdager deg mye tidligere når du bruker refleks, sier Eikefjord.

Fra å bli oppdaget 25-40 meter før bilen når deg, øker avstanden til opptil 140 meter hvis du bruker refleks. Og til mer enn 400 meter hvis bilen bruker fjernlys.

– Refleks betyr ofte forskjellen på liv eller død, sier Bjarne Eikefjord i Motorførernes Avholdsforbund.

(Kilde: Newswire)

Trenger du refleks? Her finner du flere nyttige refleksartikler fra DinSide:
Trendy synlighet
Bli en lysfontene