Grande Punto: Får diesel - men ikke ESP

I sammenheng med lanseringen av Fiat Grande Punto tidligere i høst viste det seg at bilen manglet ESP. - Kommer i sammenheng med dieselmotoren, fikk vi vite. Nå er dieselmotor like om hjørnet - men ESP vil fortsatt glimre med sitt fravær.

Grande Punto: Får diesel - men ikke ESP

Grande Punto: Får diesel - men ikke ESP

  1. Store bilder


DinSide Motor mener at ingen i dag bør kjøpe ny bil uten antiskrens-teknologi (ESP). Dette er en anbefaling som blant annet støttes av det norske Vegvesenet, det svenske Vägverket og Euro NCAP.

De aller fleste biler har i dag ESP som standard- eller ekstrautstyr. I sammenheng med lanseringen av Fiat Grande Punto tidligere i høst viste det seg imidlertid at Grande Punto ikke var tilgjengelig med ESP overhodet. Forklaringen var at Fiat rett og slett hadde valgt å kutte ut ESP for bensinmotorenes vedkommende. Årsaken til at den norske importørene bare kunne tilby bensinmotorer, var at Fiat ikke hadde tatt seg bryet med å tilpasse sine dieselmotorer for nordisk klima. Vi ble imidlertid fortalt at Fiat var i gang med å klargjøre dieselmotorene for Norden og at ESP da ville komme på plass.

Kun 90-hester får ESP

Grande Punto: Får diesel - men ikke ESP


Nå viser det seg imidlertid at det ikke skulle bli fullt så enkelt. Den norske Fiat-importøren kan nå fortelle at dieselmotoren 1.3 Multijet er på plass i Norge i februar 2007. Men også Grande Punto 1.3 Multijet mangler ESP. Hvorfor?

Jo, det viser seg at 1.3 Multijet-motoren finnes i to effekt-varianter. Disse yter henholdsvis 75 og 90 hestekrefter. Foreløpig er kun 75-hesteren tilpasset nordiske forhold. Og ifølge Fiat har tydeligvis ikke eierne av denne motoren noe behov for en elektronisk skytsengel.

90-hesteren derimot, ledsages av ESP. Men denne er altså ennå ikke frigitt for det norske markedet. Den norske Fiat-importøren tør ikke love noe mer presist enn at 90-hesteren er på plass "i løpet av 2007".

Alvorlig handicap

Fiat Punto selger svært godt på kontinentet og kan skilte med mange sterke sider, deriblant god plass, tøff design og fem Euro NCAP-stjerner. Men inntil videre vil altså Fiat Grande Punto ikke være tilgjengelig med ESP her i landet, noe som er et alvorlig handicap.

  • Store bilder av Fiat Grande Punto finner du her.
  • Relaterte artikler:

  • Dårlig start for Fiat Grande Punto
  • Her finner du mer Fiat-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder