Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

GPS-en gjør at vi krangler mindre

Til tross for at mange av oss egentlig ikke skjønner den helt, kan den gjøre familielivet enklere.

I følge en ny undersøkelse fra TrygVesta, oppgir halvparten av de som har GPS i bilen at utstyret bidrar til mindre krangling i bilen. Det er altså krangling om veivalg som fordufter når GPS-en får plass ved frontruta.

Og i følge undersøkelsen tyder det på at hver fjerde bil nå har montert GPS-utstyr.

Finn fram i fjellet med GPS

Skjønner ikke utstyret

Men til tross for at nesten 40 prosent av GPS-brukerne rapporterer at de føler seg tryggere med slikt utstyr i bilen, sier nesten 30 prosent at de ikke helt skjønner hvordan utstyret fungerer.

I tillegg sier 26 prosent av de spurte at utstyret virker distraherende for kjøringen. Kan det ha noe å gjøre med at de ikke skjønner seg på det, mon tro?

Ingen rapporterte ulykker

Allikevel melder TrygVesta om at de ikke enda har registrert noen ulykker der GPS-bruk har blitt rapportert som årsak. Senior skadesjef Ketil Voll i TrygVesta, utelukker ikke at det kan være snakk om mørketall.

- Alt som stjeler oppmerksomhet fra føreren, kan skape farlige situasjoner i trafikken, påpeker Voll i en pressemelding.

- Når farten er lav, for eksempel ved køkjøring, tror folk gjerne at de har kontroll, men det skal ikke mer enn litt uoppmerksomhet til før det smeller.

Voll tror derimot at GPS-en vil virke mindre distraherende når folk flest blir bedre kjent med teknologien og når den blir godt integrert i bilen.

- Jeg har ikke hørt om tilfeller der folk mister kontroll over bilen fordi de studerer bensinmåleren eller turtelleren, sier han.

GPS for folk flest

Informasjonsrådgiver i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, kan delvis bekrefte TrygVestas erfaringer.

- Vi har ingen konkrete saker der GPS er angitt som ulykkesårsak. Men det er all grunn til å tro at det ligger saker her hvor GPS er ulykkesårsaken, sier han.

Rysstad tror også det kan finnes mørketall i ulykkesstatistikken, men hvor store de er synes han det er vanskelig å si.

- Det (at GPS-bruk er årsaken til ulykken, journ. anm.) er jo ikke det første folk vil innrømme. Det er kanskje ikke det man legger mest vekt på. Her er det rom for tolkninger og feiltolkninger, sier han.

Rysstad understreker imidlertid at Gjensidige har en del konkrete saker liggende der både mobiltelefonbruk og stereo har blitt angitt som ulykkesårsaken.

- Farligere enn mobiltelefon

I fjor gikk et australsk forskningsinstitutt ut og advarte folk mot farene vedå bruke GPS i bil.

- GPS har helt klart en distraherende faktor, sa professer Mark Stevenson til Sydney Morning Herald den gang.

- I hvilken grad dette fører til ulykkesfare vet vi ikke, men det er et potensiale der og det er mulig at det kan være mer distraherende enn mobiltelefoner, sa han.

Instituttet baserte sine advarsler på egen forskning som beviste at mobiltelefonbruk med handsfree gir en fire ganger større sannsynlighet for ulykker som resulterer i sykehusinnleggelser. Risikoen var enda høyere ved bruk av håndholdt mobiltelefon.

Hittil ser det ut til at erfaringene fra de norske forsikringsselskapene avkrefter denne faren. Hva tror du? Har du noen skumle erfaringer fra GPS-bruk i trafikken? Fortell din historie i debattforumet under.

Dyrt å oppdatere GPS