Gode råd for vinterferien

Vinterferien er godt i gang for mange allerede, mens andre først nå tar fri fra den travle hverdagens mas og jag og legger turen til fjells. Ta med deg disse rådene fra Trygg Trafikk og Dinside Motor før du setter deg i bilen og kjører av sted.

Den siste uken har vinteren satt inn for fullt i store deler av landet. Snøen har bydd på store utfordringer for både bilister og veimannskaper, ikke minst på Sørlandet. Nå er det selvsagt ikke noe vi kan gjøre med været, men det finnes ting vi kan gjøre for å forberede oss så godt som mulig på bilturen til fjells eller andre steder. Slik får man en sikrere og triveligere kjøretur:

Bruk bilbelte


Den viktigste sikkerhetsanordningen er fortsatt uten sammenligning bilbeltet. Likevel ser vi at mange fortsatt unnlater å bruke det. Uten bilbeltet er til og med de minste kollisjoner kritiske og ting som kollisjonsputer og deformasjonssoner har liten eller ingen effekt. Man har rett og slett ingenting å stille opp med i en kollisjon uten bilbelte som er den enkleste og mest virkningsfulle måten å sikre seg mot skader i trafikken på.

Sikre barna riktig

Gode råd for vinterferien
Politiet gjennomfører hyppige kontroller i vinterferieukene
Politiet gjennomfører hyppige kontroller i vinterferieukene Vis merMange av oss har barn med i bilen og disse må naturligvis tas vare på. Barn under 135 centimeter må sikres med godkjent sikringsutstyr. Bruk litt tid på å sette deg inn i hvordan utstyret fungerer, feil bruk kan gjøre at anordningen skader mer enn den gagner. Barn under 140 centimeter må ikke utsettes for kollisjonsputer. I mange biler har man muligheten til å koble fra kollisjonsputen i fremre passasjersete, hvis ikke må barna alltid plasseres i baksetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overhold trafikkreglene

Trafikkreglene er til for å gi deg en så sikker biltur som mulig. Sørg derfor for å overholde disse reglene. Ta forholdene i betraktning, ofte kan det være så glatt at forsvarlig hastighet ligger langt under maksimal hastighetsgrense. Ikke minst er dette viktig på steder hvor man ikke er kjent. Pass også på å holde god avstand til forankjørende. Tre sekunder er en god tommelfingerregel, men kan med fordel økes ytterligere på glatte veier.

Sjekk bilen

Før du kjører av sted bør du sjekke at bilen er i forsvarlig stand. Dekkenes alder, mønster/slitegrad og lufttrykk er essensielt for grepet på glatte vinterveier. Når bilen er tunglastet, kan det være greit å øke lufttrykket i dekkene noe. Mange kjører med for lavt lufttrykk og det gir både dårligere grep og drivstofføkonomi. I tillegg slites dekkene fortere. Støtdempere som fungerer som de skal, er også sentralt, ikke minst på dårlig brøytede veier med såkalt vaskebrett-føre. Det kan være greit å ha med et par kjettinger hvis man skulle støte på problemer opp den siste kneika til hytta eller over fjellet. Autosock er et enkelt alternativ til kjettingen som også kan hjelpe.

Pakk bilen riktig

Et vanlig syn på Sørlandet de siste dagene
Et vanlig syn på Sørlandet de siste dagene Vis mer


Tung last kan påvirke bilens kjøreegenskaper dramatisk. Overhold bilens totalvekt og plasser de tyngste gjenstandene nederst og lengst inn mot sentrum av bilen. Takbokser kan være kjekt for å få med seg alt, men de skal ikke brukes til tunge ting, sjelden mer enn 50-75 kilo totalt, litt avhengig av boksen og bilen. Jo mindre vekt som er der opp, jo bedre. Pass også på at ingen gjenstander av nevneverdig vekt ligger løst i kupeen. De kan bli til livsfarlige prosjektiler i en eventuell kollisjon.

Underholdning

Lange bilturer kan være en prøvelse for familiens yngste medlemmer. Lydbøker er alltid kjekt, og hvis bilen er utstyrt med dvd-spiller i baksetet, kan dét gjøre bilturen til en fest for barna. Sørg også for å ta med litt musikk og noen musikkavspillere til de enkelte passasjerene. De bilsterke kan i tillegg kose seg med litt lesestoff, men det anbefales ikke for de som fort blir bilsyke.

For føreren

Bruk bilbelte
Bruk bilbelte Vis merSjåføren har et stort ansvar og det er viktig at han/hun til enhver tid er opplagt og fokusert på kjøringen. Alt for mange ulykker skyldes uoppmerksomhet. Ta derfor pauser og spis og drikk jevnlig. Unngå imidlertid for mye søtt, det kan sløve deg ned. Vann er det beste å drikke.

Varme klær og refleksvest

Den siste ukes hendelser på Sørlandet har dessuten minnet oss om hvor viktig det er å alltid ha med varme klær i bilen. Vær forberedt på venting i en kald bil enten det skyldes motorstopp eller dårlig vær. Like viktig er refleksvesten som blir påbudt fra 1.mars.

Til slutt er oppfordringen: Planlegg god tid slik at du slipper stress. Godt humør er viktig både for trafikksikkerheten og turopplevelsen. Nyt turen og gleden ved å kjøre bil!