Gode råd for påskebilisten

Om noen få dager setter titusenvis av nordmenn kursen mot påskefjellet. Hvis du er en av dem, bør du sette av noen minutter til å se over bilen din før du reiser.

Gode råd for påskebilisten
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi ønsker ikke å skremme våre lesere, men det er et faktum at mange påsketurister hvert år opplever bilrelaterte problemer som forkludrer påskeferien. Mange vil også i år oppleve å bli stående fast i den siste bakken, med slitne unger i baksetet og en oppgitt ektefelle ved siden av seg.

Tirsdag 17. april vil andre oppdage at batteriet er flatt - etter at familie og bagasje er lastet inn - og etter at den siste hyttenaboen har reist hjem.

Fortvil ikke, det er mulig å sikre seg mot både slike og andre ubehagelige opplevelser.

Dekk

Gode vinterdekk gir selvsagt bedre veggrep, noe som minker sjansen for at du blir stående fast i snøføyka. Enda viktigere er det selvsagt at gode dekk også reduserer faren for utforkjøringer.

Hvis vinterdekkene dine er så slitne at du uansett må bytte dem ut til høsten, er det ingen grunn til å vente - kjøp nye dekk nå, og gled deg over bedre veggrep i påsken. Sannsynligvis vil du kunne forhandle deg frem til gode priser på vinterdekk hvis du handler nå, fordi forhandlerne ønsker å bli kvitt vinterdekk-beholdningen. Du finner vår pristest av vinterdekk både med og uten pigger her.

Husk også å kontrollere dekkenes lufttrykk før du legger ut på tur. Hvis bilen skal lastes full av folk og fe, bør lufttrykket økes med 30 prosent. Korrekt lufttrykk gir bedre vegenskaper, mindre rullemotstand og dermed også lavere drivstoff-forbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjetting

Gode råd for påskebilisten

Hvis du på forhånd vet at du blir nødt til å gi deg i kast med bratte bakker, kan du like godt gå til anskaffelse av hurtigkjettinger først som sist. Vi har testet hurtigkjettinger og vår test viste at biler får dramatisk forbedret fremkommelighet ved hjelp av dette hjelpemiddelet. Artikkelen finner du her.

Hurtigkjetting fås kjøpt på de fleste bensinstasjoner, men kan ofte være vanskelige å legge på. Litt tørrtrening hjemme på gårdsplassen er derfor vel anvendte minutter. Husk at alt nytt blir komplisert når du står til knes i snø og kulden biter i fingrene.

Batteriet

Batterier er avhengig av lading, og en stillestående uke i minusgrader er en hard påkjenning for ethvert batteri. Du bør derfor peile, etterfylle og lade opp batteriet før avreise. Hvis batteriet ditt er gammelt, er det sannsynligvis en god investering å gå til anskaffelse av et nytt. Du finner mer stoff om bilbatterier her.

Men det er enda mer som må være i orden før du legger ut på langtur. Les mer om startkabler, slepetau, takstativ og skibokser her.