Gode råd for julebilisten

Om noen få dager setter titusenvis av nordmenn kursen mot familiehygge og julefeiring. Hvis du er en av dem, bør du sette av noen minutter til å se over bilen din før du reiser.

Vi ønsker ikke å skremme våre lesere, men det er et faktum at mange julebilister hvert år opplever bilrelaterte problemer som forkludrer julefeiringen. Mange vil også i år oppleve å bli stående fast i den siste bakken, med slitne unger i baksetet og en oppgitt ektefelle ved siden av seg.

Andre juledag vil andre oppdage at batteriet er flatt - etter at familie, bagasje og gaver er lastet inn - og selvsagt etter at alle andre har reist hjem.

Fortvil ikke, det er mulig å sikre seg mot både slike og andre ubehagelige opplevelser.

Dekk

Gode vinterdekk gir selvsagt bedre veggrep, noe som minker sjansen for at du blir stående fast i snøføyka. Enda viktigere er det selvsagt at gode dekk også reduserer faren for utforkjøringer.

Hvis vinterdekkene dine er så slitne at du uansett må bytte dem ut , er det ingen grunn til å vente - kjøp nye dekk nå, og gled deg over bedre veggrep. Du finner vår pristest av vinterdekk både med og uten pigger her.

Husk også å kontrollere dekkenes lufttrykk før du legger ut på tur. Hvis bilen skal lastes full av folk og fe, bør lufttrykket økes med 30 prosent. Korrekt lufttrykk gir bedre vegenskaper, mindre rullemotstand og dermed også lavere drivstoff-forbruk.

Kjetting

Gode råd for julebilisten

Hvis du på forhånd vet at du blir nødt til å gi deg i kast med bratte bakker, kan du like godt gå til anskaffelse av hurtigkjettinger først som sist. Vi har testet hurtigkjettinger og vår test viste at biler får dramatisk forbedret fremkommelighet ved hjelp av dette hjelpemiddelet. Artikkelen finner du her.

Hurtigkjetting fås kjøpt på de fleste bensinstasjoner, men kan ofte være vanskelige å legge på. Litt tørrtrening hjemme på gårdsplassen er derfor vel anvendte minutter. Husk at alt nytt blir komplisert når du står til knes i snø og kulden biter i fingrene.

Batteriet

Batterier er avhengig av lading, og noen stillestående dager i minusgrader er en hard påkjenning for ethvert batteri. Du bør derfor peile, etterfylle og lade opp batteriet før avreise. Hvis batteriet ditt er gammelt, er det sannsynligvis en god investering å gå til anskaffelse av et nytt. Du finner mer stoff om bilbatterier her.

Langkjøring uten trening

For mange er julen mer en hygge, mange gjennomfører nemlig også en av årets lengste bilturer for å treffe famile og venner - og det attpåtil når det er glatt. Derfor er det viktig å kjøre hensynsfullt og ta det med ro. Det er alltid bedre å komme forsinket frem enn ikke å komme frem i det hele tatt. Sørg for å ta pauser, spis lett mat og kjør etter forholdene. Husk på at kjøreegenskapene på en fullastet bil er forskjellige fra de du kjenner når du er alene i bilen.

Vær også forsiktig når du kjører på vei som er saltet. Selv om veien virker våt - er det alltid en risiko for at det finnes flekker hvor vannet har frosset til is. Kjør derfor som om veien er glatt også når du vet at veien nylig har blitt saltet.

Her er flere tips før du legger ut på langtur. Les mer om startkabler, slepetau, takstativ og skibokser her.