Glemmer du dekkene?

Vasker du dekkene jevnlig, sitter bilen bedre på glatta.

Mange glatte veier rundt i landet nå. Vasker du dekkene jevnlig, blir veigrepet bedre. Foto: Colourbox.com
Mange glatte veier rundt i landet nå. Vasker du dekkene jevnlig, blir veigrepet bedre. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange slurver med å vaske bilen i kulden, selv om det finnes måter å få bilen ren på selv om det er mange minusgrader ute. Og selv om vi vasker bilen i ny og ne, glemmer nok mange at dekkene bør få seg en omgang også.

Franks dekk var utslitte etter 7.500 kilometer

Vær spesielt obs om du kjører på saltede veier

Det er ikke bare hver gang du setter bort dekkene de bør vaskes rene. Med glatte veier slik mange opplever nå, har bilisten også mye å hente på å vaske dekkene jevnlig.

Les også: Hva forteller dekkmerkingen?

Salt, søle, tjære og asfaltstøv fester seg på dekkbanen og kan gi redusert feste. Dersom du kjører på saltede veier, råder NAF deg til å vaske hjulene en til to ganger i uken. Det høres i utgangspunktet ut som et urealistisk prosjekt for de fleste, men tar du en vask av dekkene samtidig som du vasker bilen, har du kommet et godt stykke på vei.

Her er vinterens beste dekk og her finner du hva dekkene koster

Hvordan?

På bensinstasjoner og andre bilrekvisitaforretninger får du kjøpt spesialstoffer til å rense dekkene. Men det bør også fungere å vaske med samme midler som du benytter på bilen forøvrig. Dermed kan du også lage din egen blanding av for eksempel lunkent vann og oppvaskmiddel.

Se etter midler med miljømerkene Svanen og Blomsten, disse inneholder minst helse- og miljøfarlige stoffer, bidrar til mindre farlig avfall, og produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser.

Ifølge Klif, bruker norske bileiere i dag mindre skadelige produkter når de vasker og polerer bilen, enn de gjorde for noen år siden. Utslippene er mer enn halvert siden 2006.

Les også: Verstingstoffene - noen bruker du hver dag!

Hvor?

Enn så lenge er det tillatt å vaske bilen hjemme på gårdsplassen her i landet. Slik er det ikke alle steder. I flere europeiske land er det forbud mot å vaske bilen hjemme, på grunn av at miljøgiftene i bilpleieproduktene kan trenge ned i bakken og føre til skade på miljø og natur. Bensinstasjoner og vaskehaller skal ha oppsamlingssystemer slik at dette ikke skjer.

Les også: Bilvasken kan skade bilen din

Test føret, råder NAF

I tillegg til å sørge for lovlige dekk og godt feste, er det lurt å sjekke føret underveis. 99 av 100 bilførere tester ikke hvor glatt veibanen er, forteller NAF på sine nettsider. De råder sjåfører til å jevnlig ta noen tramp på bremsen under kjøring.

Så enkelt er det å få et øyeblikkelig og verdifullt inntrykk av hvor dårlig eller godt grep dekkene egentlig har, skriver NAF.

Les også: Unngå startvansker i kulda

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!