Gladmelding for bruktimportører

Det såkalte bruksfradraget er blant hovedårsakene til at bruktbilimport til Norge er så lønnsomt. Finansdepartementet har nå bestemt seg for å la ordningen være i fred - i hvert fall inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøper du en bruktbil i Norge, må du betale omregistreringsavgift. Kjøper du bruktbil i utlandet derimot, slipper du omregistreringsavgift.

Men ikke nok med det, hvis du henter bilen i utlandet får du i tillegg et såkalt bruksfradrag. Bruksfradraget er en prosentsats som trekkes fra engangsavgiften. Fradraget øker med bilens alder.

Sterk kronekurs

Ordningen med bruksfradrag er blant hovedårsakene til at det er så lønnsomt å hente brukte biler til Norge. I den siste tiden har i tillegg kronekursen vært veldig sterk, noe som har resultert i ytterligere økning av bruktimporten. I juli ble det bruktimportert 4.000 biler. Dette er oppsiktsvekkende tall, all den stund det ikke ble solgt mer enn 8.700 nye biler i samme måned.

Bekymrede bilimportører

Per-Kristian Foss
Per-Kristian Foss Vis mer

Dette bekymrer selvsagt bilimportørene, som for sjuende år på rad opplever sviktende nybilsalg. Bilimportørenes Landsforening (BIL) har derfor lenge arbeidet for å påvirke myndighetene til å gjøre noe med bruksfradraget. Ved å svekke bruksfradraget håper BIL at egenimport vil bli mindre interessant og at flere i stedet vil kjøpe nye biler i Norge.

Og en liten stund så det faktisk ut til at BILs lobby-virksomhet ville bære frukt. Tidligere i sommer ymtet nemlig finansminister Per-Kristian Foss frempå om at Finansdepartementet ville se nærmere på bruksfradraget.

Ingen endring i denne omgang

Nå ser det imidlertid ut til at både profesjonelle bruktimportører og privatpersoner med ambisjoner om å hente bil i utlandet kan puste lettet ut - enn så lenge. Finansdepartementet har nå bestemt seg for å la bruksfradraget ligge i denne omgang.

I stedet vil departementet se nærmere på bruksfradraget i sammenheng med gjennomgangen av hele det norske bilavgiftssystemet. Stortinget har nemlig bedt Regjeringen om å legge frem et forslag til nytt bilavgiftsregime i løpet av neste år.

Kilde: Bilnytt

Relaterte artikler:

  • Tabell: Bruksfradraget
  • Bli din egen bilimportør
  • Bruktimportørenes favoritter
  • Bruktimport-kalkulator
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!