Gjør tilhenger-parkering til en lek

Nye VW Passat blir tilgjengelig med en tilhengerassistent som lar deg styre bilen med en joystick.

<b>KOMPLISERT:</b> Det er komplisert å parkere med henger.  Foto: VOLKSWAGEN
KOMPLISERT: Det er komplisert å parkere med henger. Foto: VOLKSWAGEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du har en båthenger, hestehenger, campingvogn eller bare en vanlig tilhenger bak bilen, kan det å parkere fortone seg som et lite mareritt.

Du glemmer hvilken vei du må ratte, kanskje er det trangt på plassen, hengeren kommer på tverke og i verste fall ender du opp med å lage alvorlige skader på både bil og henger.

Er du forresten sikker på at du kjører lovlig med tilhenger?

Men nå er redningen her som gjør denne type parkering til en lek. Ved lanseringen av nye VW Passat fikk vi anledning til å prøve ut innretningen, og det fungerer rett og slett utmerket.

SMART KNAPP: Denne styrer du bilen med. Foto: VOLKSWAGEN
BÅTHENGER: Assistenten gjør det enklere å sette ut båt. Foto: VOLKSWAGEN
FULL OVERSIKT: Via ryggekameraet får du full oversikt hva som skjer bakover. Foto: VOLKSWAGEN
GODT SKJULT: Volkswagen har skjult ryggekameraet bak skiltet på hekken. Det hindrer at kameraet blir skittent. Foto: VOLKSWAGEN


Styres med joystick

Systemet består av en tilhengerassistent som jobber sammen med en parkeringsassistent som skanner området rundt bilen, og tar seg av styringen. Du som fører må følge med på ryggekameraet, regulere gass, brems og eventuelt clutch. Samtidig er det du som regulerer hvor mye bilen skal svinge og gasse via joysticken du vanligvis betjener de elektriske speilene med.

Disse bilene kan ikke benytte tilhenger.

Hvor mange vil komme til å velge dette på sin nye Passat?

- Det er litt vanskelig å si, men vi tror 30 prosent av kundene vil legge til dette utstyret, sier produktsjef Jørgen Bjerkan hos importør Harald A. Møller. Han påpeker at det ikke er noen konkurrenter som har dette utstyret ennå. Det ryktes at noen premiumbiler skal få det etter hvert, men de kan ikke tilby det nå.

Slik laster du tilhengeren riktig!

Hvorfor skal man kjøpe det?

- Vi mener det er en god investering fordi det letter rygging med tilhenger vesentlig. Det gjør det lettere å parkere hengeren om det er noen hindringer eller veldig trangt på plassen du skal inn på, og investeringen mener vi er liten sett opp mot hva det kan koste å reparere eventuelle skader om det går galt, sier produktsjefen.

Tilhengerassistenten koster 4.600 kroner ekstra, men det kreves at du også tar med ryggekamera til 3.700 kroner og hengerfeste til 9.000 kroner. Totalt kommer løsningen da på 17.300 kroner.

Se video av hvordan tilhengerassistenten fungerer her: