<strong>SLIPPER DU UNNA?</strong> I Sør-Norge bør du kvitte deg med piggene i helgen. I nord kan du drøye til mai. Foto: Scanpix/Pixtal
SLIPPER DU UNNA? I Sør-Norge bør du kvitte deg med piggene i helgen. I nord kan du drøye til mai. Foto: Scanpix/PixtalVis mer

Gjør det i helgen

Piggdekkene må av nå, om du bor i Sør-Norge. Men kan du kjøre på de piggfrie fortsatt? Og bør du kjøpe nye dekk?

Første mandag etter påske er siste frist for å dumpe piggdekkene i Sør-Norge. I Nord-Norge er fristen lørdag 1. mai. Om du kjører på steder med fare for glatte veier og snø, kan du beholde piggene lengre. Både politi og veimyndigheter vil utvise skjønn ved kontroller i en overgangsperiode.

Hva med piggfrie dekk?

Har du piggfrie dekk, kan du trygt vente litt lenger med skiftet. Men merk - disse dekkene er ikke like bra på bar vei som sommerdekk.

Ketil Voll, seksjonsleder for bilskade i forsikringsselskapet TrygVesta. Foto: TrygVesta
Ketil Voll, seksjonsleder for bilskade i forsikringsselskapet TrygVesta. Foto: TrygVesta Vis mer


– Piggfrie vinterdekk på sommerføre, i kombinasjon med varmt vær og våte
veier, kan gi økt risiko for vannplaning og ulykker, understreker Ketil Voll, seksjonsleder for bilskade i forsikringsselskapet TrygVesta i en pressemelding.

Dette har også DinSide skrevet om mange ganger, blant annet her.

I artikkelen ti myter om sommerdekk, peker vi på at myten om at piggfrie vinterdekk er like gode som sommerdekk i sommerhalvåret kanskje er den farligste.

Testresultatene fra NAFs sommerdekktest viser at et av de beste testdekkene stopper etter 26,7 meter fra 80 km/t på våt asfalt. Tilsvarende bremselengde for et halvslitt piggfritt vinterdekk var hele 42,6 meter!

Bør du kjøpe nye?

Tidligere i vår publiserte vi oversikt over hvilke sommerdekk som egentlig er best. Men må du kjøpe nye dekk nå?

Minimumskravet til mønsterdybde er 1,6 mm på mest slitte punkt, men for eksempel anbefaler bilistorganisasjonen NAF og forsikringsselskapet TrygVesta minimum 3 mm dybde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med deg:

Skal du bytte hjul i helgen? (Avsluttet)
Ja, og jeg gjør det selv(36%) 433
Nei, jeg venter litt til(33%) 396
Har allerede byttet(20%) 240
Ja, får noen til å fikse det(8%) 99
Nei, jeg kjører med samme dekk hele året(3%) 35
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Du som kjører lite, sliter neppe ut mønsteret på ett par-tre sesonger. Men du bør likevel vurdere bytte. Gummien hardner over tid, noe som gir dekket dårligere gripeevne. DinSide anbefaler at du senest pensjonerer dekkene dine etter å ha kjørt på dem fem sesonger.

Skifte dekkene selv?
Se video: Slik gjør du det!