NYTT FENOMEN? Elbilistene irriterer seg over likesinnede som opptar ladeplass uten å lade. Nå har noen begynt å legge igjen parkeringsbot-lignende advarsler i frontruta på «synderne». Illustrasjonsfoto: NTB/Scanpix
NYTT FENOMEN? Elbilistene irriterer seg over likesinnede som opptar ladeplass uten å lade. Nå har noen begynt å legge igjen parkeringsbot-lignende advarsler i frontruta på «synderne». Illustrasjonsfoto: NTB/Scanpix Vis mer

Gule «parkeringsbøter» til elbiler

Gir advarsel til elbiler som opptar ladeplass

Oslo kommune sier de ikke kjenner til hvem som gir de mystiske «bøtene» i deres navn, mens Elbilforeningen liker initiativet.

Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har det dukket opp et nytt fenomen i Oslo. Det dreier seg om gule parkeringsbot-lignende lapper i frontruta på elbiler.

Her er noe av innholdet på den gule lappen:

<strong>IKKE BOT:</strong> Slik så advarselen som ventet i frontruta til Petter Schønberg ut. Foto: Privat
IKKE BOT: Slik så advarselen som ventet i frontruta til Petter Schønberg ut. Foto: Privat Vis mer

«Ikke noe parkeringsgebyr denne gangen ... ... men det er unødvendig å parkere på ladeplass når du ikke aktivt lader. Elbiler parkerer gratis på alle offentlige parkeringsplasser i Oslo - også på beboer-parkering og vanlige plasser uten ladestolpe ...»

I tillegg står det:

«... Det er nå registrert at det er gitt advarsel på denne bilen ... »

Hele teksten kan du se i egen faktaboks lenger ned i saken.

Falsk advarsel

Lappen skal altså være en advarsel til elbilister som opptar ladeplass, uten at de faktisk lader bilen sin.

Advarselen er imidlertid falsk, ifølge Monica T. Olsen i Oslo kommune.

- Det er ikke vi som står bak dette, sier pressekontakten i Bymiljøetaten til Dinside.

- Vi skriver kun ut bøter. Er det en advarsel, er den ikke fra oss, understreker hun.

Etaten har bare opplevd lignende én gang tidligere, for ikke lenge siden. Den gangen var det snakk om en rød parkeringsbot-lignende lapp, med både QR-kode og oppgitt nettadresse til Oslo kommunes regler om elbilparkering.

- Følg skiltingen

Lappen virker å være helt lik nå, bare at den er enda mer troverdig med sin gule farge - lik Bymiljøetaten i Oslos farge.

- Tror du dette er gjort bevisst for at det skal ligne på deres bøter?

- Det kan virke sånn, ja. Det kan være fra noen som er irritert over at noen parkerer feil, sier Monica T. Olsen.

- Er det ulovlig for en elbil å parkere på en ladeplass, uten å lade?

- Det kommer an på hva som er skiltet. Det finnes ulike skilter og regler for enkelte plasser. Man bør forholde seg til regelverket og til hva som er skiltet.

Bileieren: - Forkastelig

Det var Petter Schønberg som mandag kveld hadde parkert elbilen sin på en parkeringsplass med lademulighet, i bydelen Frogner i Oslo. Tirsdag morgen ble han møtt av den gule lappen i frontruta.

Schønberg sier han ser positivt på at elbilister minner hverandre om at de må passe på å dele ressursen de får av Oslo kommune. Han liker imidlertid ikke at folk skremmer hverandre med «falske p-bøter».

- At man skal bruke denne type taktikk, synes jeg er forkastelig, forklarer Schønberg, til Dinside.

<strong>ELBILIST:</strong> Petter Schønberg synes ikke det var hyggelig å bli møtt av en «parkeringsbot» tirsdag morgen. Foto: Privat
ELBILIST: Petter Schønberg synes ikke det var hyggelig å bli møtt av en «parkeringsbot» tirsdag morgen. Foto: Privat Vis mer

- Men når det gjelder ladeplasser generelt, mener jeg det må bli påbudt å lade og at de bare skal være for rene elbiler (ikke ladbar hybrid), legger han til.

Schønberg understreker at bilen hans faktisk ladet denne natten.

Det er ikke bare elbilparkeringer som vekker følelser. Mange reagerer for eksempel på at bilen foran bremser før fotobokser, før den gasser på igjen. Et klart flertall av nordmenn gjør denne manøveren, viser denne artikkelen.

Elbilforeningen: - Skal ikke ta opp ladeplass

- Oi, så kult, er den spontane reaksjonen til kommunikasjonsrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening, når han får høre om den finurlige metoden med «parkeringsbot-lapp». Så modererer han seg.

- Det skaper jo sjokkeffekt. Når man kommer tilbake til bilen og ser en gul lapp, vet man at det innebærer et utlegg. Det vekket garantert personen som ble møtt av dette. Men lovligheten bak det er nok høyst tvilsom.

Elbilforeningen delte for et par-tre år siden ut flygebladet til medlemmer med lignende budskap, for at de kunne legge de i frontruta på elbiler som misbrukte ladeplasser. De kjenner imidlertid ikke til de gule lappene, men tror det er et privat initiativ.

- Vedkommende har ønsket at mottakeren tar poenget, men det er selvfølgelig et spørsmål om det er innenfor å gjøre det på denne måten. Den viktigste beskjeden her er imidlertid at folk må skjønne at man ikke skal parkere på ladeplass, uten å lade, forklarer Frydenlund.

- Men er det ulovlig å parkere der med elbil, da?

- Nei, det er ikke ulovlig. Det handler mer om respekt for fellesskapets interesser. Derfor er det likevel en egoistisk handling.

- Det er absolutt et relevant spørsmål, om vi bør drøfte og vurdere en lovendring, sier kommunikasjonsrådgiveren i Elbilforeningen.

Slik lyder hele teksten på «boten»

«Ikke noe parkeringsgebyr denne gangen ...

... men det er unødvendig å parkere på ladeplass når du ikke aktivt lader. Elbiler parkerer gratis på alle offentlige parkeringsplasser i Oslo - også på beboer-parkering og vanlige plasser uten ladestolpe.

Flytt bilen umiddelbart til en vanlig parkeringsplass når den er ferdig ladet.

På forhånd takk for at du retter deg etter dette ved neste parkering. Det er nå registrert at det er gitt advarsel på denne bilen.

For mer informasjon, se https://oslo.kommune.no/gate-transport-og-parkering/parkering/lade-elbil/»

Bymiljøetaten: Gjør ingenting

Bymiljøetaten i Oslo kjenner heller ikke omfanget av «bøtene». De vil heller ikke foreta seg noe for å få slutt på de falske advarslene.

- Det er ikke så mye vi kan få gjort for å hindre at dette skjer. Vi får oppfordre folk om å sjekke lappene nøye, og at de er ekte. Er de i tvil, må de ta kontakt med oss i Bymiljøetaten, så skal vi undersøke nærmere, forklarer Monica T. Olsen.

PS: Initiativet om de «falske parkeringsbøtene» kan være inspirert av svenske syklister i Umeå, hvor de har gitt lignende advarsler til biler de mener har feilparkert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer