Gir 1.000 kroner i tillegg til vrakpanten

Gjelder biler fra 1991 og tidligere.

VRAK BILEN NÅ: Er den over 20 år gammel, får du 1.000 kroner ekstra. Foto: Colourbox.com
VRAK BILEN NÅ: Er den over 20 år gammel, får du 1.000 kroner ekstra. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de neste ukene velger Autoretur AS å gi 1.000 kroner ekstra i vrakpant, til de som vraker biler som er minst 20 år gamle.

- Med denne kampanjen ønsker vi i Autoretur å bidra til å få bort de eldste bilene, sier daglig leder Erik Andresen.

Satsen bør prisreguleres

Det er biler fra 1991 og tidligere som gir eier 1.000 kroner ekstra ved vraking fra uke 39 til 43, i tillegg til vrakpanten på 1.500 kroner. Etter en vellykket kampanje i Finnmark i august er det nå resten av landet som står for tur.

Hos Autoretur kan du sjekke hvilke biloppsamlere du kan bruke i ditt fylke, og når du må levere inn bilen for å motta den ekstra vrakpanten.

Målet med kampanjen er ifølge daglig leder Erik Andresen å få bort de eldste bilene som ikke lenger er kjørbare, men som står parkert i hagen, bak låven eller stuet bort i garasjen.

Selv om vrakpantordningen er statlig, mener Andresen at også de har et ansvar.

- Autoretur er eid av bilimportørene, og er et returselskap for kasserte kjøretøy. Noe av bakgrunnen for vår konsesjon er å samle inn de eldste bilene, sier Andresen, som likevel mener staten burde bidra mer enn de gjør i dag.

- Den statlige vrakpanten har stått fast siden 1998, og har ikke blitt prisregulert. Satsen burde i dag ligge på 2.500 kroner, sier Andresen, som ikke har tro på å sette opp vrakpanten i perioder, slik det ble gjort i 1996.

- Å øke vrakpanten til 6.000 kroner gjorde at mange leverte inn bilen akkurat da, men etterpå stoppet det igjen opp, påpeker Andresen.

Les også: Denne forteller alt om bilen din

Statsbudsjettet bestemmer satsen

Det er Miljøverndepartementet som har det overordnede ansvaret for vrakpanten, mens det er Tollvesenet som står for utbetalingen.

Ifølge Miljøverndepartementet vurderer de satsen for vrakpanten hvert år i forbindelse med statsbudsjettet.

- Det er imidlertid ikke mulig å si hva som kommer i statsbudsjettet nå, det blir presentert 6. oktober, får DinSide til svar fra departementet.

De mener vrakpantordningen er et effektivt virkemiddel som har bidratt til å hindre at biler etterlates i naturen eller på annen måte blir et miljøproblem.

På linje med Autoretur er heller ikke Miljøverndepartementet udelt positive til å heve vrakpanten midlertidig, slik det blant annet ble gjort i 1996.

- En evaluering av denne ordningen viste at miljøeffekten av tiltaket var forbigående, og så liten i forhold til kostnadene at tiltaket ikke var samfunnsøkonomisk lønnsomt, skriver Miljøverndepartementet til oss på mail.

De legger til at også evalueringen av den midlertidige økningen av vrakpanten i 2008, til 5000 kroner for eldre dieseldrevne kjøretøy som hadde særlig store partikkelutslipp, viste at den samfunnsøkonomiske lønnsomheten var tvilsom.

- Dette har vært viktige momenter i vurderingene av mulige kampanjer med forhøyet vrakpant, påpeker Miljøverndepartementet.

Les også: Bruktbilkjøp er et stort problem