Volkswagens integrerte barnesete. Foto: Colorbox
Volkswagens integrerte barnesete. Foto: ColorboxVis mer

Genialt barnesete

Volkswagen Passat-kunder tilbys en meget interessant, integrert barneseteløsning.

Et av hovedproblemene knyttet til barneseter, er feilmontering. Ifølge Volkswagen har en europeisk studie faktisk konkludert med at mer enn halvparten av alle barneseter monteres eller brukes på en gal måte.

Vi vil anta at feilmonteringsproblematikken først og fremst gjelder barneseter beregnet for de aller minste (0-15 kg). Disse, spesielt de bakovervendte modellene, er ofte svært kompliserte å feste. Men også enkelte beltestoler - barneseter beregnet på barn mellom 15 og 36 kilo - bærer i seg en risiko for gal montering og bruk.

Mange tilbyr integrerte løsninger

Dette er blant årsakene til at mange bilprodusenter lenge har tilbudt integrerte barneseteløsninger for de større barna (15-36 kg, under 135 cm)(integrerte løsninger for de minste finnes foreløpig ikke). Disse består vanligvis i at en liten sittepute ligger integrert i sitteputene på de to ytterste seteplassene. Ved å trykke på en knapp eller lignende, spretter den lille puten opp. Noen bilprodusenter har laget løsninger som gir eieren mulighet for å velge mellom to ulike høyder.

Flere bilprodusenter, deriblant Volvo, tilbyr integrerte barneseter for store barn.
Flere bilprodusenter, deriblant Volvo, tilbyr integrerte barneseter for store barn. Vis mer


Fordelen med disse løsningene er først og fremst at barnet får en høyere sitteposisjon, noe som i neste omgang betyr at setebeltet i mindre grad blir liggende an mot barnets hals. En annen positiv bieffekt er selvsagt at barnet får bedre utsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svakheter

Disse løsningene er imidlertid ikke like sikre som en god beltestol. Beltestolene er nemlig utrustet med sidevanger på sitteputen og "ørelapper", noe som bidrar til å holde barnet på plass i setet ved en sidekollisjon. "Ørelappene bidrar også til å forhindre sovende barn i å velte ned på siden, med påfølgende sikkerhetsrisiko. Mange beltestoler har dessuten en egen anordning for å sikre at beltet blir liggende på barnets skulder.

Gjennomarbeidet

Volkswagens integrerte barnesete. Foto: Colorbox
Volkswagens integrerte barnesete. Foto: Colorbox Vis mer


Nå har vi imidlertid omsider funnet ut at Volkswagen allerede i 2005 utviklet en integrert barneseteløsning som fremstår som den mest gjennomarbeidede vi så langt har sett. Løsningen er foreløpig kun tilgjengelig i Passat, men til gjengjeld er Passat en av Norges mest populære bilmodeller. Løsningen koster 4.800 kroner for to integrerte barneseter. For denne prisen får man oppfellbare sitteputer med sidevanger, "ørelapper" som monteres på eksisterende hodestøtter og en løsning som gir mulighet for høydejustering av setebeltetene. Det betyr at løsningen er en fullverdig erstatning for en beltestol.

Typisk beltestol.
Typisk beltestol. Vis mer


Det som er enda mer interessant, er at den norske Volkswagen-importøren opplyser at setet automatisk vil tippe bakover ved frontkollisjoner. Dermed reduseres risikoen for at barnet skal gli under setebeltet.

Vi kommer tilbake med mer informasjon når vi har testet Volkswagens løsning i praksis.

Kjenner du til at andre bilprodusenter tilbyr tilsvarende løsninger? Tips oss!

Les også:
De sikreste og dårligste barnesetene

Minikurs: Babyen i bilen

Minikurs: Barnet i bilen

Barnesikringsreglene (lovverk)