Garmin eMap

eMap har både godt basekart og solide løsninger. Lite hjelper det, når apparatet verken er vanntett eller har et maritimt brukergrensesnitt.

Garmin eMap
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Med eMap skulle tiden være moden for å kvitte seg med papirkart en gang for alle. I hvert fall hvis vi skal ta Garmin på ordet.

LES OGSÅ:

Et elektronisk kart, supplert med GPS-teknologi, har utvilsomt sine fordeler. Først og fremst er det mindre i forhold til bestefar av papir. For det andre sørger posisjonsberegningen for at du også vet hvor du er på kartet.

Kart, og manglende kart

Og nettopp kart er grunnstammen i eMap. Hovedskjermbildet viser kort og godt et kartutsnitt over området du frekventerer. I tillegg finner du et kompass, samt fartsmåler, trippteller og klokke, øverst i skjermbildet.

eMap leveres med et brukbart basekart (det samme som du finner i GPS III plus). Skal du få fullt utbytte av apparatet bør du imidlertid installere et mer detaljert kart, som du enkelt kan laste ned fra en CD-plate via din PC. Aberet per dags dato er imidlertid at det ikke eksisterer slike kart for Norge. Men, i følge importøren Belanor, er de i emning. I fremtiden vil vi få se kart over Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Maritime kart vil derimot forbli en fremmed fugl.

Ikke vanntett

eMap er nemlig primært intet maritimt produkt. Derfor har Garmin ikke tatt seg bryet med å pakke den inn i en vanntett konstruksjon. Sprutsikker er den dog, og i vår fuktighetstest viste eMap at den tåler mer enn en beskjeden sprut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange ruter og lite mose

Maritim eller ikke – eMap har finesser som også sjømannen vet å verdsette. Blant annet kan du lagre opptill 50 forskjellige ruter, og hver av disse kan bestå av like mange rutepunkt. Undertegnede bekjent kan ingen andre håndholdte GPS-mottakere skilte med det samme.

Videre er både størrelsen og oppløsningen på skjermen mer enn godkjent. Programvare og maskinvare er godt tilpasset hverandre, og apparatet er alltid hurtig nok til at mosen ikke får festet seg. Positivt er det også at du kan zoome kartet ned til 30 meter.

Konklusjon – hjelpsom landkrabbe

For å oppsummere: Vi har ingen problemer med å konkludere med at eMap er en god GPS-mottaker, som lett forsvarer prisen på 3.555 kroner. Likevel; bruksområdet avgjør om eMap faktisk er et godt kjøp. For mens den trives godt i storbyen blir den fort litt uvel i rom sjø. For når apparatet verken er vanntett, eller navigeringsegenskapene er på topp blir dette neppe førstestyrmannens førstevalg.