Isete veier som dette kan være en utfordring for dem med små og lette biler. Foto: HILDE VANSTRAELEN
Isete veier som dette kan være en utfordring for dem med små og lette biler. Foto: HILDE VANSTRAELENVis mer

Full tank og sandsekker bak hjelper ikke

For de fleste av oss gjør det nesten vondt verre å følge disse rådene.

Det er vinter, og det betyr is, snø og vriene kjøreforhold. Mange bilister har null problemer med å takle isete veier, men en del har dessverre det.

Bilister som kjører i små og lette biler synes det er til dels utfordrene å kjøre på glatte veier. Bilen sitter ikke så godt på veien, og det skal lite til før man får sleng eller ikke kommer opp bakken.

Et godt, gammelt råd for å bøte på problemet sies å være å legge noen sandsekker i bagasjerommet, og kjøre med full tank. Økt vekt skal gi bedre grep på veien.

Men er det så enkelt? Nei, dessverre.

Gode råd er ikke alltid - ja, gode. Å legge sandsekker bak i bilen og fylle tanken har liten effekt dersom bilen er forhjulsdrevet, og det er de fleste tohjulsdrevne biler. Det eneste du oppnår ved å laste bilen full av tyngde er større drivstofforbruk. Og faktisk kan du risikere å få enda mindre kontroll over kjerra hvis den blir for baktung.

Færre dødsulykker i 2009

Fungerer for bakhjulsdrevne

Når det er sagt, må vi poengtere at dersom du har bakhjulsdreven bil, da kan det hjelpe å legge sandsekker i bagasjerommet og passe på å kjøre med full tank. Økt vekt her gir bakhjulene mer tak, og dermed blir det lettere å komme seg opp de isete bakkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men som sagt har de fleste forhjulsdrevne biler. Hjelper det så å legge en sandsekk på gulvet foran passasjersetet foran? Nei, dessverre. Vekten kommer fortsatt ikke langt nok fram til å ha særlig effekt.

For å si det litt flåsete må du skaffe deg en panserdame av den store varianten skal du få noe ekstra hjelp til stødig kjøring på vinterveier.

Isfri bilrute på 1-2-3

Ta det pent

At man ikke kommer opp Trollstigen eller andre bratte veier vinterstid er én utfordring. En annen er det at små, lette biler lett får sleng i svingene på isete vei. Det aller beste rådet er å kjøre etter forholdene. Ta det rolig dersom det er glatt på veien. Så får du heller slippe fram bilene bak som er større og har bedre grep på veien.

Et annet viktig poeng er å passe på at du har det anbefalte trykket i dekket. Det er med dette trykket vinterdekkene dine fungerer optimalt.

Få flere tips til sikker vinterkjøring her

Remedier som hjelper

Dersom du står fast med bilen, finnes det hjelpemidler som kan løse problemet. Dekklister som sprayes på dekkene gir deg bedre grep på isen (det blir omtrent som klisteret vi smører under skiene). Å ha en slik sprayboks i bilen kan være lurt.

Har du ikke dekklister, kan du forsøke med kondensfjerner eller spylevæske. Dette renser dekkene for eventuelle isfilmer som gir dårlig grep. Dessuten inneholder disse remediene alkohol, som åpner porene i dekket, og dette hjelper også bilen på kort sikt til å få tak på glatta.

Alternativet for deg som rett og slett ikke tør å kjøre din lille bil når det er glatt (noe som gjelder en venninne av undertegnede som eier en bitteliten Peugeot) - kjøp en bil med større (tyngre) motor, eller enda bedre, firehjulstrekk.

Dette bør du ha med i bilen i vinter