Elbilen Byton i 2020

Full stopp!

Tusenvis av nordmenn venter på den elektriske SUV-en Byton M-Byte. Det kan viser seg å ta lang tid.

FULL STANS: Den elektriske SUV-en Byton M-Byte ble vist fram på Aker Brygge allerede 29. juni for to år siden. Mange nordmenn har vist interesse, men nå har fabrikken stengt. Foto: Fred Magne Skillebæk
FULL STANS: Den elektriske SUV-en Byton M-Byte ble vist fram på Aker Brygge allerede 29. juni for to år siden. Mange nordmenn har vist interesse, men nå har fabrikken stengt. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Fra og med forrige uke - 1. juli - har det vært stille i elbilprodusenten Bytons lokaler i Kina. For mange er det trist, for det har vært knyttet store forventninger til det nye premiummerket - som er utviklet i et miljø bestående av tysk, amerikansk, japansk og kinesisk spisskompetanse.

Senest i januar ble modellen Byton M-Byte igjen vist på CES-messa i Las Vegas, hvor den tiltrakk seg enorm internasjonal interesse. Blant annet en 48 tommers infotainment-skjerm i dashbordet og overskrifter som «verdens mest underholdende bil» bidro til det.

Følgelig skal flere tusen nordmenn ha satt seg på ønskeliste for å kjøpe den elektriske SUV-en, som i utgangspunktet ble lovet til landet allerede i 2021.

Pressekonferansen og gjennomgangen av Byton M-Byte på CES 2020. Vis mer

Hva skjedde?

Men nå har altså Byton-fabrikken i Nanjing i Kina stengt dørene, og den vil neppe åpne igjen i løpet dette kalenderåret. Ifølge blant annet nettstedet The Verge har en talsperson for selskapet sagt at de i første omgang holder stengt i seks måneder - altså ut desember.

Det er framfor alt corona-viruset som for skylden for dette også.

- Viruset har skapt store vanskeligheter for Byton. Etter nøye overveielser og samtaler mellom våre aksjonærer og styret har vi besluttet å sette i gang en kriseplan fra 1. juli, for å redusere kostnadene og starte en strategisk omorganisering, sier Byton i en uttalelse.

Også de ansatte ved Bytons USA-kontor i Santa Clara, California, skal ha vært permittert en god stund allerede.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!