Full pott for viktige modeller

BMW 3-serie, Hyundai i30, Peugeot 208 og Mazda CX-5 innfrir alle forventningene i Euro NCAPs nyeste kollisjonstest.

BMW 3-serie gjør det skarpt i Euro NCAPs siste kollisjonstest
BMW 3-serie gjør det skarpt i Euro NCAPs siste kollisjonstest Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen skandaler denne gangen, altså. Alle bilene fikk 5 av 5 stjerner. Men det er ingen selvfølge, for fra tid til annen hender det at det går galt når det smeller i Euro NCAPs testlokaler, som sist da Jeep Compass bare klarte 2 av 5 stjerner. Så har da også kravene blitt skjerpet, og bilene må prestere på et høyt nivå på flere områder for å få 5 av 5 stjerner, som tross alt forventes av en ny bil i dag.

Alle bilene er for øvrig viktige på det norske markedet, og for salget her til lands var det nok viktig at sikkerhetsnivået i disse bilene ble bekreftet med 5 av stjerner hos Euro NCAP. Dette er en prestisjetung test og den fremste markøren på en bils sikkerhet på det europeiske markedet.

BMW 3-serie

Vi starter med BMW 3-serie. Premiumsedanen gjør det bra på alle områder, men Euro NCAP trekker spesielt frem fotgjengerbeskyttelsen. Der oppnår 3-serie 78 prosents uttelling, hvilket er bra uten noen form for aktivt panser til å dempe sammenstøtet. Dette er et tydelig tegn på at bilprodusentene har begynt å ta også denne formen for sikkerhet på alvor. Resultatene i denne disiplinen varierer generelt betydelig mellom ulike modeller og mange har fortsatt en vei å gå her.

Enda bedre gikk det i voksenbeskyttelsen. 3-serie gjør en god figur både i frontkollisjonstesten og i de to sidekollisjonstestene og oppnår en score på 95 prosent. Barnebeskyttelsen blir i tillegg vurdert til 84 prosent, og for sikkerhetsutrustningen får den 86 prosent.

Vår prøvekjøring av nye 3-serie kan du lese her.

Mazda CX-5

CX-5 har blitt møtt med gode kritikker og skuffer ikke i på sikkerhetssiden heller. I likhet med i 3-serie er det jevnt over gode prestasjoner i de ulike kategoriene, selv om fotgjengerbeskyttelsen får en noe lavere uttelling med 64 prosent, ikke helt uvanlig for SUVer. Det er uansett høyere enn de 60 prosentene Euro NCAP krever for å gi en bil totalscore på 5 av 5 stjerner.

BMW 3-serie gjør det skarpt i Euro NCAPs siste kollisjonstestVoksenbeskyttelsen er god og CX-5 får totalt 94 prosent i denne kategorien. Spesielt bra gikk det i de to sidekollisjonstestene hvor CX-5 fikk maksimalt oppnåelig poengsum. Også når det gjelder barnebeskyttelse gikk det bra. Her ble CX-5 belønnet med 87 prosents uttelling. I likhet med 3-serie scoret den 86 prosent på sikkerhetsutrustningen.

Euro NCAP roser for øvrig CX-5 og 3-serie for å ha en form for automatiske nødbremssystem som kan bremse bilen før en kollisjon uavhengig av føreren. Dette er per i dag ikke med i denne testen, men Euro NCAP jobber med å implementere også dette.

Vi ga CX-5 terningkast 6 tidligere i år.

Hyundai i30 og Peugeot 208

image: Full pott for viktige modeller


Heller ikke hos Hyundai er det mye som kritiseres. Det nærmeste man kommer er stolpetesten som gir et litt svakere resultat enn hos de andre. Voksenbeskyttelsen er likevel alt i alt god og får en score på 90 prosent. Den samme scoren får den også for barnebeskyttelsen, og det er solid. Fotgjengerbeskyttelsen gis 67 prosent, og sikkerhetsutrustningen 86 prosent.

Test av nye i30 finner du her.

Peugeot 208 gjør det også godt. Riktignok er man faretruende nær den nedre grensen for 5 stjerner i fotgjengertesten som er på 60 prosents uttelling. 208 fikk 61 prosent og berget seg dermed akkurat. Ellers gjør den det greit både på voksenbeskyttelse og barnebeskyttelse med henholdsvis 88 og 78 prosents uttelling.

Vi prøvekjørte 208 for ikke lenge siden.

Alle detaljene om kollisjonstestene finner du her på Euro NCAPs nettside.