Elendig veier med telehiv skaper problemer for MC-førerne. Foto: Øyvind Paulsen
Elendig veier med telehiv skaper problemer for MC-førerne. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

- Frykter mange ulykker

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, er bekymret for motorsyklistene, nå som sesongen er i gang.

At norske bilister sliter med den dårlige forfatningen norske veier har, er ille. Dessverre er det enda verre for motorsyklister som heller ikke har et karosseri til å beskytte seg.

- Mange motorsyklister velger å kjøre utenom motorveiene og velger de mindre trafikkerte veiene med flere svinger fordi de er morsommere å kjøre, sier Engebretsen.

- Dessverre er disse veiene ofte i enda dårligere forfatning enn de store veiene, og det kan føre til stygge ulykker.

Kjenn forholdene

En velkjent kjøreregel er at du skal "kjøre etter forholdene", men enda viktigere er at du kjenner forholdene der du skal kjøre, spesielt nå som det ligger store mengder grus i veibanen.

"Lett cruising i 70 km/t, nydelig vær, en av de første fine turene denne våren, sykkelen og deg selv skal igjen lære hverandre å kjenne."

Kjører du veien for første gang dette året er det viktig at du er oppmerksom på veien og i hvilken tilstand den er i, slik at du kan kjøre deretter.

Sjekk også dekkene dine før du tar fatt på den første ordentlige turen.

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen er bekymret for veikvaliteten for norske motorsyklister. Foto: NAF
Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen er bekymret for veikvaliteten for norske motorsyklister. Foto: NAF Vis mer


- Livsforsikringen til motorsyklister er dekkene, sier Engebretsen. To håndflater med gummi er grepet du har mot veien.

ABS-bremser

Skal du kjøpe ny sykkel i år er anbefalingen klar fra alle hold. Kjøp sykkel med ABS. I følge en undersøkelse svenske "Trafikverket" publiserte 8.spril 2011, kan ABS på alle sykler føre til en 48 prosents nedgang på antall hardt skadede og omkomne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Standard med ABS

Når det gjelder ulykkereduserende effekt av ABS i alle ulykker med personskader vil det kunne reduseres med 38 prosent i følge samme forskningsartikkel.

Hans Olav Hellesøe jobber i ulykkesanalysegruppen(UAG) i Statens Vegvesen og er ihuga MC-entusiast. Hellesøe har en klar anbefaling til deg som skal kjøpe ny motorsykkel.

- Kjøp motorsykkel med ABS uansett hva slags sykkel du skal ha, sier Hellesøe. Det er tryggere og bidrar til færre ulykker.

Arrangerer gratis trening

Statens Vegvesen arrangerer trening for alle som er interesert. Foto: Statens Vegvesen
Statens Vegvesen arrangerer trening for alle som er interesert. Foto: Statens Vegvesen Vis mer


Når motorsyklistene starter vårsesongen er det mange måneder siden sist de var på sykkelen. Overgangen er stor, og litt øvelse er bra for de aller fleste uansett ferdighetsnivå.

Et enkelt tips er å finne en tom parkeringsplass med bra veidekke, og trene på nødbrems. De fleste får seg en vekker første gang forhjulet låser seg for sesongen, men det tar ikke lang tid før det sitter. Da er det bedre å oppleve det her, og ikke i rushtrafikken.

Hvis egentrening ikke er noe for deg kan du også kontakte Statens Vegvesen, som leier egne plasser og arrangerer gratis trening for de som vil.

- Statens Vegvesen region vest har et "avrustningskurs" hvert år, sier Hellesøe. Tid og sted vil bli annonsert på våre hjemmesider, sier Hellesøe.

- Det er mange som møter opp og det er god trening før sesongen starter for alvor, sier han.

OPPDATERT 15.april

Det viser seg at gratis kurs for MC - i vegvesen-regi - er lokale initiativ som har vært gjennomført på Voss og i Sogndal.

- Jeg fikk tilbakemelding fra Trafikant- og kjøretøyavdelinga i går om at det ikke er aktuelt å arrangere slike kurs i 2011 - i hvert fall ikke i Region vest. sier Synnøve Lien i Statens Vegevesen.

Allikevel er det muligheter for kurs i Stavanger. En MC-klubb arrangerer kurs uten Statens Vegvesen.

- Klubben "Senior MC" i Stavanger arrangerer slike kurs, uten vår medvirkning, sier Lien

Les også: Menn best på rygging

Les også: MC-messen på Lillestrøm