Frykter bulker og stive priser!

Norske parkeringshus får bunnscore i en undersøkelse. Ikke rart, fant vi ut etter en tur i noen av Oslos største p-hus.

<b>KRASJ:</b> Kjøring i parkeringshus er ikke risikofritt. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
KRASJ: Kjøring i parkeringshus er ikke risikofritt. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil 70 kroner per time for parkering, lavt under taket og trange omgivelser er hva som venter mange bilister i det de kjører inn i norske parkeringshus.

LES OGSÅ: Gladsaken for deg som hater p-bøter!

Blant bilistene i Oslo viser det seg at høy pris og trange plasser er det som irriterer mest.

Hele 25 prosent er ganske eller meget misfornøyd med parkeringshusene, ifølge en undersøkelse utført av YouGov for Oslo Handelsstands Forening (OHF).

Trangt

Dinside har selv undersøkt forholdene hos parkeringshusene Paléet P-hus, Oslo City P-hus - Q-Park og Galleriet Vest P-hus - Europark.

LITEN KLARING: Her er det kun få cm klaring. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
LITEN KLARING: Her er det kun få cm klaring. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer

Din mening

Hva synes du om norske p-hus? (Avsluttet)
De er kjempedårlige(92%) 11371
De er greie, ikke verre enn andre land(6%) 784
Ingen mening(1%) 138
De er bra(1%) 109
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den stive prisen er en ting, vanskelig blir det likevel først og fremst på grunn av at det i flere av parkeringshusene er svært trangt. Spesielt ille er det om du er så uheldig å komme med en stor bil, og vår opplevelse var i så måte verst på Galleriet Vest P-hus ved Oslo Plaza.

Om ikke du skraper opp fangerne, speilhusene, skjermene eller dørene, så kan det være andre som gjør det. Her kan du lese om hvordan å unngå bulkebøllene.

– Halvparten av de brukerne som har en mening om denne typen tjenester, er misfornøyd. Det er et sterkt budskap om at ikke alt er i orden, sier Jon Anders Henriksen, direktør for næringspolitikk i OHF om undersøkelsen.

LES OGSÅ: Dette er parkerings-appen du må ha!

Undersøkelsen tar bare for seg Oslo, men hovedstaden er ikke den eneste byen i Norge med parkeringsproblemer, så det er vel grunn til å anta at lignende forhold gjelder flere steder.

Parkeringsskader øker

SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Oppfordringen er klar! Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Oppfordringen er klar! Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer


Det viser seg også at skadeutbetalinger relatert til parkering er doblet på ti år, og beløper seg nå til 408 millioner kroner årlig.

Tall fra Finans Norge viser at antall skader i sammenheng med parkering er et økende problem. I 2013 var det cirka 56.000 saker som omhandler skade på personbiler i sammenheng med parkering.

Visste du at én av fem får medhold i p-bot-klagen?

Pris på topp

52 prosent av de som er misfornøyd nevner pris på topp som årsak (se priseksempler i bildene nedenfor). Dernest kommer altså at selve parkeringsplassen er for trang og at det er vanskelig å manøvrere seg rundt.

PALLÉET P-HUS: Prisene er friske - her betaler du 60 kroner timen. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
DYREST: 66 kroner timen koster det å parkere i Galleriet P-hus. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
70 KR TIMEN: På Oslo City koster det deg 70 kroner timen å parkere. Det er dyrest blant de tre parkeringshusene vi besøkte i denne runden. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN


Handelsstandsforeningen mener flere underjordiske parkeringshus må være en del av løsningen på hovedstadens utfordringer med å finne ut hvilken plass bilen skal ha i fremtidens bysentrum.

PASS PÅ: Du må være forsiktig når du runder hjørnene i Oslos parkeringshus. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
PASS PÅ: Du må være forsiktig når du runder hjørnene i Oslos parkeringshus. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer


- Slike anlegg kan sluse trafikk effektivt og miljøvennlig fra hovedveinettet og inn til sentrumsnære steder. Da kan folk komme dit de skal, uten å belaste gatenettet i indre by unødvendig, sier Henriksen som klager over at politikerne har vist liten handlekraft.

- Oslos politikere er raske med å fjerne gateparkeringsplasser og begrense tilgjengeligheten for bilistene. Men dette er symbolpolitikk, som en rekke steder bare skaper nye problemer. På samferdselsområdet mangler hovedstaden helhet i planlegging og styring, mener representanten for handelstandsforeningen.

Kan selvparkerende biler hjelpe? Nå vil selv EU parkere bilen for deg

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!