Når er det lov til å tute?

Frustrert i trafikken? Sjekk når du har lov til å tute

I verste fall kan uvettig tuting føre til bøter. 

TUTER: Selv om loven motsier retten til annen bruk av signalhorn enn når det er for å varsle fare, bruker mange hornet i ren frustrasjon. Foto: NTB Scanpix.
TUTER: Selv om loven motsier retten til annen bruk av signalhorn enn når det er for å varsle fare, bruker mange hornet i ren frustrasjon. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle trafikanter opplever til stadighet å bli tutet på, eller tute på andre trafikanter. Men hvordan er egentlig reglene?

Grunnkunnskapen til de fleste er at hornet skal brukes for å varsle fare. I realiteten blir det nok aller helst benyttet til å få utløp for frustrasjon ovenfor andre i trafikken - noe som ikke er innenfor, ifølge Utrykningspolitiet (UP).

I verste fall kan uvettig tuting føre til bot.

Taus trafikk

- Trafikkreglene i Norge har bygd på prinsippet om «taus trafikk», forklarer Politiadvokat Kristin Bjelkemyr-Østvang ved UP til Dinside.

Politiadvokat Kristin Bjelkemyr-Østvang ved Utrykningspolitiet. Foto: Politiet
Politiadvokat Kristin Bjelkemyr-Østvang ved Utrykningspolitiet. Foto: Politiet Vis mer

- Det fremgår av trafikkreglenes § 14 at «unødvendig eller hensynsløs bruk av lyd- eller lyssignal er forbudt», og man har derfor sluppet den uhemmede bruk av lydsignal som du kan observere i enkelte land.

Det vil si at det per definisjon ikke er greit å tute på bilen foran, når den er sen ut av lyskryss.

- Det skal antakelig svært mye til før dette er innenfor, påpeker Bjelkemyr-Østvang.

Har blitt delt ut bøter

Politiadvokaten trekker frem et eksempel hvor en fiskehandler ble dømt for overtredelse av forbudet mot unødig signal ved at han hadde benyttet et særskilt horn for å varsle kundene om at fiskebilen var kommet.

- Bestemmelsen er også benyttet mot bilførere som varsler om fartskontroll ved blinking med lysene, forteller Bjelkemyr-Østvang.

I et annet tilfelle ble en kvinne dømt for å ha kjørt forbi huset til en pedofili-dømt mann, mens hun tutet med bilhornet.

Kvinnen ble dømt til å betale 2.000 kroner pluss saksomkostninger for overtredelsen, etter å ha blitt anmeldt av mannen for trakassering.

Strengt i USA

Sist vi sjekket viste det seg at det i USA kan koste deg så mye som 350 dollar i bot om du bruker hornet unødvendig.

Også i Italia skal det være forbudt å bruke bilhornet i tettbebygde strøk.

Har du vært i landet er det kanskje vanskelig å tro, med tanke på at kulturen er å vekke enhver som drøyer det mer enn 0,1 sekund ved et lyskryss.

Heller ikke russebiler her til lands kan benytte seg av «alternative signalhorn», da de kan forveksles med utrykningskjøretøy, som skal ha flere toner og vekslende lyd.

LES OGSÅ:
Ikke sov i venstrefila, vær så snill
Politiet har aldri sjekket så mange bilister
Er du en blinker?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!