FØREFORHOLDENE AVGJØR: Fortsetter det med kulde og snø, kan du trygt kjøre videre med piggdekk. Foto: NTB Scanpix
FØREFORHOLDENE AVGJØR: Fortsetter det med kulde og snø, kan du trygt kjøre videre med piggdekk. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hvor lenge kan man kjøre med piggdekk?

Fristen er gått ut, men føret avgjør

Se hvor lenge du kan beholde piggdekkene på bilen. 

I utgangspunktet er det fra og med i dag ikke lenger lov til å bruke piggdekk i store deler av landet: På Statens vegvesen skriver de at piggdekk ikke er tillatt fra og med første mandag etter 2. påskedag, unntatt i Nord-Norge.

Men ingen regel uten unntak; du kan bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene dersom føret krever det.

Forsatt er det snø i store deler av landet og på Østlandet er det kommet mye snø de siste timene. Spørsmålet da er: Hvor lenge kan man egentlig fortsette å kjøre med piggdekk?

- Nå er det nødvendig med vinterdekk

Når man kjører skal man være sikret veigrep. Og da bør man fortsette med vinterdekk, ifølge overingeniør Arne Island i Vegdirektoratet. Når det gjelder piggfrie dekk er det som kjent lov å kjøre med disse også på sommerføre.

- Nå er det nødvendig med vinterdekk. Man skal være sikret veigrep, og selv om det skulle det bli vinterføre midt på sommeren, så kan man bruke piggdekk, sier Island.

Altså er det uproblematisk å fortsette å kjøre med piggdekk hvis det eksempelvis fortsetter med nattefrost i tiden fremover, selv om det skulle være bare veier på dagtid.

- Sånn som været er nå, anbefaler jeg at man følger med på værmeldingen og fortsetter med piggdekk hvis vær og føreforhold tilsier det, sier Island.

- Trafikksikkerheten er viktigst

Ifølge UP-sjef Runar Karlsen bør man kombinere piggdekkreglene med individuelle vurderinger og sunn fornuft.

Hvilke dekk du bør velge avhenger blant annet av hvor i landet du befinner deg og hvor du har planer om å kjøre i relativ nærmeste fremtid .

UP sier videre at de kommer til å håndheve reglene med godt skjønn i overgangsperiodene, og at hensynet til trafikksikkerheten vil være den avgjørende faktoren i det enkelte tilfellet.

Også Arne Island i Vegdirektoratet mener at det er sjelden man blir bøtelagt for bruk av piggdekk, med mindre man har det på bilen når det er åpenbart at det ikke er behov for det.