<b>KJØRT FOR FORT?</b> En feil i lovteksten fører til at du slipper bot om du kjører for fort - på enkelte motorveistrekninger i Sverige. Foto: Ragnar Lilliestierna/Polisen.se
KJØRT FOR FORT? En feil i lovteksten fører til at du slipper bot om du kjører for fort - på enkelte motorveistrekninger i Sverige. Foto: Ragnar Lilliestierna/Polisen.seVis mer

Fri fart hos söta bror

Feil i lovteksten fører til at svensk politi ikke vil bøtelegge fartsoverskridelser på enkelte motorveier.

En feil i lovteksten fører til at det svenske politiet ikke kommer til å bøtelegge fartsoverskridelser på motorveier med 120-kilometer i timen fartsgrense. Dette skriver den svenske avisen Teknikens Värld.

Vil unngå diskusjoner

Rikspolisstyrelsen har nå gått ut med et internt brev til alle politimyndigheter i Sverige at de ikke skal skrive ut bøter for hastighetsoverskridelser på motorveier med hastighetsgrense på 120 kilometer i timen.

Bakgrunnen er uklarheter i hva som er den høyeste tillatte hastigheten i Sverige. En uklarhet som oppstod da det ble innført 120 kilometers fartsgrense på sju motorveistrekninger i Sverige. Samtidig oppstod det en feil i lovteksten, som gjør at det kan være tvil om hva som virkelig er den høyeste tillatte hastigheten i Sverige.

Raskere i Sverige, mens farten kuttes i Norge

På grunn av at uklarhetene rundt dette, har altså rikspolisstyrelsen bestemt at bilister som overskrider 120-kilometers fartsgrensen på de aktuelle strekningene, ikke skal bøtelegges for hastighetsoverskridelser.

Dette gjelder imidlertid bare inntil feilen i lovteksten er rettet.

Over helgen

DinSide har vært i kontakt med politiet i Sverige for å høre når den nye lovteksten vil foreligge - og smutthullet opphøre. (Artikkelen er oppdatert med denne informasjonen 5. januar 2012.)

- Den nye lovteksten er klar, men venter bare på godkjenning hos Näringsdepartemantet, hvilket burde tas så fort som mulig etter helgen. Vi har fått beskjed fra Riksåklagaren at vi i påvente av godkjenningen ikke skal rapportere på de veiene som har 120 km som grense, sier Bengt Svensson i Rikspolisstyrelsen til DinSide.

- Forskriften at det er 120 km/timen gjelder, men det mangler mulighet for å rapportera dette akkurat nå, sier Svensson videre.

Merk deg også at du fortsatt kan bøtelegges for uaktsom kjøring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er de aktuelle strekningene:

  • E4 Norr Uppsala - Mehedeby
  • E18 Väster Enköping
  • E20 Väster Mariefred - Eskilstuna
  • E4 Norr Gränna - Linköping
  • E4 Strömsnäsbruk - söder Örkelljunga
  • E6 Båstad - Heberg, varierande hastighet
  • E6 Heberg - Söder Värö-Backa

Hvorfor er de norske fartsgrensene så lave?