NS4 representerer Toyotas tanker om hvordan neste generasjons hybridbil kan være Foto: Toyota
NS4 representerer Toyotas tanker om hvordan neste generasjons hybridbil kan være Foto: ToyotaVis mer

Fremtidens Toyota-hybrid

NS4 danner et mulig utgangspunkt for en hybridbil lansert i 2015.

Vi snakker om en konseptbil, men utgangspunktet for Toyotas designere var å lage en basis for en potensiell produksjonsversjon ment for markedet i 2015. Hvorvidt den faktisk kommer er uklart, men Toyota presiserer at den i så fall havner utenfor Prius-familien. Så ser den også ut til å plassere seg hakket over i størrelse.

Les test av Prius her.

Toyota opplyser at det dreier seg om en plug-in-hybrid, men utover det er det ingen teknisk informasjon å hente foreløpig. Fokus ligger i stedet på design og avanserte førerhjelpsystemer. Toyotas første plug-in-hybrid er forøvrig ventet til sommeren.

Ikke virkelighetsfjern

Utvendig har NS4 et tydelig hybridbil-preg med en rund taklinje og aerodynamiske former. Selv om dette er en konseptbil, er ikke designen mer radikal enn at den med ikke alt for omfattende modifikasjoner kan tilpasses en produksjonsversjon.

Innvendig er den imidlertid mer radikal. Toyota opplyser å ha jobbet med Microsoft, Intel og Salesforce for å utvikle betjeningen av interiøret og bilens funksjoner. Blant annet er den sentrale multifunksjonsskjermen bygget opp omtrent som en smarttelefon, og bilen har mulighet til å "lære" av bruksmønsteret til sjåføren og slik kunne tilpasse seg behovene i ulike situasjoner.

NS4 representerer Toyotas tanker om hvordan neste generasjons hybridbil kan være Foto: Toyota
Foto: Toyota
Foto: Toyota
Foto: ToyotaAktiv sikkerhet

Sentralt er også et kollisjonsvarslingssystem som skal hjelpe føreren til å holde bilen i filen, samt unngå kollisjoner med både fotgjengere og andre biler og hindringer. Om nødvendig kan bilen selv aktivere både bremser og styring for å unngå kollisjon, eller redusere skadene dersom den likevel inntreffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er sidespeilene byttet ut med kameraer, slik at føreren får bedre utsyn bakover uten de typiske dødvinklene man får med vanlige speil. Bildene vises på en dedikert skjerm øverst i dashbordet.

Toyota NS4 vises på bilutstillingen i Detroit i disse dager. Dersom dette skulle bli en produksjonsbil, vil eksempelvis Opel Ampera, som vi allerede har kjørt, være en naturlig konkurrent.