Flest bulker bilen på black friday

Fredag er det «bulk friday»

35 prosent flere bulker på black friday.

MANGE SKADER: På black friday i fjor ble det registrert 35 prosent flere skader enn på en gjennomsnitlig fredag i følge tall fra Gjensidige.  Foto: Berit Keilen / Scanpix
MANGE SKADER: På black friday i fjor ble det registrert 35 prosent flere skader enn på en gjennomsnitlig fredag i følge tall fra Gjensidige.  Foto: Berit Keilen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På fredag er det black friday, årets store handledag med forlokkende tilbud overalt. Mange av oss strømmer til butikkene og kjøpesentrene for å hamstre de gode tilbudene – noe som igjen fører til fulle parkeringsplasser og stor trafikk.

Tall fra Gjensidige viser at det på landsbasis i fjor ble registrert nærmere 330 parkeringsskader på black friday.

Generelt er fredag den dagen i uken det skjer flest bulkeskader, men på black friday var antall parkeringsskader 35 prosent høyere enn på en gjennomsnittlig fredag. I tillegg til de registrerte skadene, er det også store mørketall, ifølge Gjensidige.

Du bør rygge inn

Selv om det er lett å bli uoppmerksom på de tidvis kaotiske parkeringsplassene under begrensede tilbudsperioder, bør du være ekstra oppmerksom. Hvis ikke risikerer du å ende opp med mange unødvendige utgifter.

Mange parkeringsulykker kan unngås dersom man rygger inn. De fleste parkeringsrelaterte skader skjer når man skal rygge ut fra plassen man har parkert på, noe du kan unngå ved å rygge inn og kjøre ut med fronten først, ifølge Gjensidige.

KAN UNNGÅS: Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, mener at mange smeller og farlige situasjoner kan avverges om man rygger bilen inn på parkeringsplassen. Foto: Gjensidige Forsikring
KAN UNNGÅS: Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, mener at mange smeller og farlige situasjoner kan avverges om man rygger bilen inn på parkeringsplassen. Foto: Gjensidige Forsikring Vis mer

- Erfaringen er at de fleste kjører med fronten først når de parkerer. Vi mener at dersom flere i stedet rygger inn og kjører ut fra parkeringsplassen ville mange smeller vært unngått, og flere farlige situasjoner avverget, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Videre sier Voll at det også kan være lurt å reise ut for å handle så tidlig som mulig, da er det færre mennesker og mindre trafikk.

Koster mye

Små bulker koster det ofte ikke all verden å fikse, men til sammen utgjør de årlig en betydelig sum. I 2015 kostet parkeringsrelaterte skader forsikringsselskapene til sammen 600 millioner kroner.

Voll sier at de mest typiske parkeringsskadene oppstår ved at sjåfører kjører eller rygger på faste installasjoner som stolper, skilt, vegger eller andre parkerte biler.

Stress ned

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge, sier at black friday og andre liknende type dager er typiske dager hvor billister bulker.

TA DEG GOD TID: Stine Neverdal i Finans Norge sier at det kan være lurt å ta seg god tid og ikke stresse, slik at man unngår irriterende parkeringsskader på black friday. Foto: Finans Norge
TA DEG GOD TID: Stine Neverdal i Finans Norge sier at det kan være lurt å ta seg god tid og ikke stresse, slik at man unngår irriterende parkeringsskader på black friday. Foto: Finans Norge Vis mer

- Handling, stress og bulking er tre ord som ofte har en sammenheng. Det er viktig å stresse ned og ta en ting av gangen. Kjører man bil må man alltid konsentrere seg, også i parkeringshus og på parkeringsplasser med mye trafikk, sier Neverdal til Dinside.

Neverdal sier videre at rett før jul og på dager som black friday har folk det travelt, og da kan konsentrasjonen falle noe fra.

- Slike skader er veldig irriterende, og mange av dem kunne man enkelt ha unngått dersom man stresset ned og tok seg litt bedre tid. Men selvfølgelig er det ikke alle skader du selv har skyld i, understreker Neverdal.

Likevel er det noen forholdsregler det kan være greit å ta for å unngå bulking på black friday. Her er Finans Norges tips som det kan være nyttig og besparende å notere ned sammen med den eventuelle handlelisten:

  • Unngå mørke og trange parkeringshus
  • Rygg inn, kjør ut
  • Ikke velg de trangeste parkeringsplassene
  • Sørg for god sikt ved inn – og utkjøring
  • Parker et stykke unna
  • Hjelp barna med å åpne bildøra
  • Vis hensyn og følg ekstra godt med

LES OGSÅ:
Pass på hvor mange parkeringsplasser du bruker
Den billigste parkeringen på GardermoenLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!