Slik kan alkotesteren se ut. Denne fra alcosense.co.uk viser grønnfarge i tuben når du har alkohol i utåndingsluften. Passerer fargen den nederste streken, har du over 0,2 promille, passerer den den midterste streken måler det cirka 0,5. Foto: Produsenten
Slik kan alkotesteren se ut. Denne fra alcosense.co.uk viser grønnfarge i tuben når du har alkohol i utåndingsluften. Passerer fargen den nederste streken, har du over 0,2 promille, passerer den den midterste streken måler det cirka 0,5. Foto: ProdusentenVis mer

Fra helgen må alle ha promillemålere i bilen i Frankrike

Nye regler for bilister.

Fra kommende helg gjelder nye regler for veifarende i verdens mest besøkte turistland, Frankrike, men det er det mange som ikke er klar over.

Fra 1. juli må nemlig bilister på franske veier ha med promillemåler i bilen.

Og regelen gjelder ikke bare landets egne innbyggere. Også utenlandske førere og førere av utenlandskregistrerte biler må ha slike målere. En britisk undersøkelse sitert i avisen Telegraph, antyder imidlertid at seks av ti bilister på vei fra Storbritannia til kontinentet i bil, ikke kjenner til regelendringen.

Kan du kjøre dagen derpå? Promillekalkulatoren hjelper deg å anslå om du er promillefri

Se etter merket

Se etter NF-merket på alkomålerne.
Se etter NF-merket på alkomålerne. Vis mer


Målerne skal være godkjent etter Norme Française (NF), og hver bil skal ha minst en av dem til enhver tid. Planlegger du å teste deg selv underveis, bør du naturligvis ha flere - de er til engangsbruk.

Promilletesterne skal være mulige å kjøpe ved grenseoverganger, på ferger og i butikker i Frankrike, og bør ikke koste mange kronene. Tidligere har vi sett anslått cirka en til tre euro per stykk, altså noen tiere maks.

I nettbutikker finner vi varianter til omkring femtilappen for to.

Promillegrensen i Frankrike er 0,5.

Ikke bare alkohol som er risikabelt: Disse stoffene må du passe deg for når du kjører bil

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leiebiler bør være utstyrt

Kjører du med egen bil, eller annen utenlandsk bil, må du altså sørge for å kjøpe utstyret ved ankomst Frankrike, eller tidligere. Leier du bil i Frankrike, skal den være utstyrt med målere fra utleiers hold. Men ta en ekstra sjekk uansett.

Hva om du ikke får tak i målere? Tidligere har franske myndigheter sagt at de først vil håndheve reglene fra 1. november i år, men det kan være greit å ikke ta sjansen. Boten du risikerer er riktignok relativt lav - 11 euro ifølge den danske bilistorganisasjonen FDM.dk.