Fra helgen må alle ha promillemålere i bilen i Frankrike

Nye regler for bilister.

Slik kan alkotesteren se ut. Denne fra alcosense.co.uk viser grønnfarge i tuben når du har alkohol i utåndingsluften. Passerer fargen den nederste streken, har du over 0,2 promille, passerer den den midterste streken måler det cirka 0,5. Foto: Produsenten
Slik kan alkotesteren se ut. Denne fra alcosense.co.uk viser grønnfarge i tuben når du har alkohol i utåndingsluften. Passerer fargen den nederste streken, har du over 0,2 promille, passerer den den midterste streken måler det cirka 0,5. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra kommende helg gjelder nye regler for veifarende i verdens mest besøkte turistland, Frankrike, men det er det mange som ikke er klar over.

Fra 1. juli må nemlig bilister på franske veier ha med promillemåler i bilen.

Og regelen gjelder ikke bare landets egne innbyggere. Også utenlandske førere og førere av utenlandskregistrerte biler må ha slike målere. En britisk undersøkelse sitert i avisen Telegraph, antyder imidlertid at seks av ti bilister på vei fra Storbritannia til kontinentet i bil, ikke kjenner til regelendringen.

Kan du kjøre dagen derpå? Promillekalkulatoren hjelper deg å anslå om du er promillefri

Se etter merket

Se etter NF-merket på alkomålerne.
Se etter NF-merket på alkomålerne. Vis mer


Målerne skal være godkjent etter Norme Française (NF), og hver bil skal ha minst en av dem til enhver tid. Planlegger du å teste deg selv underveis, bør du naturligvis ha flere - de er til engangsbruk.

Promilletesterne skal være mulige å kjøpe ved grenseoverganger, på ferger og i butikker i Frankrike, og bør ikke koste mange kronene. Tidligere har vi sett anslått cirka en til tre euro per stykk, altså noen tiere maks.

I nettbutikker finner vi varianter til omkring femtilappen for to.

Promillegrensen i Frankrike er 0,5.

Ikke bare alkohol som er risikabelt: Disse stoffene må du passe deg for når du kjører bil

Leiebiler bør være utstyrt

Kjører du med egen bil, eller annen utenlandsk bil, må du altså sørge for å kjøpe utstyret ved ankomst Frankrike, eller tidligere. Leier du bil i Frankrike, skal den være utstyrt med målere fra utleiers hold. Men ta en ekstra sjekk uansett.

Hva om du ikke får tak i målere? Tidligere har franske myndigheter sagt at de først vil håndheve reglene fra 1. november i år, men det kan være greit å ikke ta sjansen. Boten du risikerer er riktignok relativt lav - 11 euro ifølge den danske bilistorganisasjonen FDM.dk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer