Første skritt mot selvkjørende Tesla

Mens konkurrentene jobber intenst med å utvikle autopilot-systemer, får eierne av Model S det som en gratis oppdatering allerede nå.

<b>KONTINUERLIG OVERVÅKNING:</b> Det nye systemet benytter kameraer, radarer og ulike sensorer til å overvåke all trafikk rundt bilen. Foto: TESLA
KONTINUERLIG OVERVÅKNING: Det nye systemet benytter kameraer, radarer og ulike sensorer til å overvåke all trafikk rundt bilen. Foto: TESLA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som vi skrev for kort tid siden har Tesla testet ut sitt autopilot-system i Norge. En liten gruppe norske Tesla-eiere har vært blant 2.000 testsjåfører i verden.

Les mer: Dette er de beste filskifte-varslerne

Og i løpet av natten har Tesla sendt ut software-oppdateringen 7.0 til alle Tesla Model S-bilene som har det forberedende utstyret autopiloten krever.

Det vil si kameraer, radarer og 12 sensorer som uansett hastighet overvåker et område rundt hele bilen på opp mot nesten fem meter.

Les også: Nye Audi A4 har 30 assistansesystemer

Noen høydepunkter med Teslas nye Autopilot

  • Autopiloten kan selv skifte fil straks du tapper på blinklyshendelen.
  • Den hjelper deg med å finne ledig parkeringsplass.
  • Systemet bistår deg med å holde filen bilen kjører i.
  • Sørger for korrekt avstand til trafikken foran.

SIKRERE: Målet er at autopiloten skal forhindre trafikkulykker.  Foto: TESLA
SIKRERE: Målet er at autopiloten skal forhindre trafikkulykker. Foto: TESLA Vis mer

Nå er det altså ikke sånn at bilen kjører fullstendig alene. Til det er det nok for mange lover og regler som butter i mot, selv om teknologien i prinsippet ikke er så langt unna å mestre det.

Skal bedre sikkerheten

Muligheten for autopilot på Model S ble lagt til i fjor, men også eldre Model S-utgaver kan få autopiloten. Det krever bare noe mer omfattende installeringsarbeide først.

INNEN EN UKE: Mer enn 60.000 biler skal få oppdateringen, så det vil ta en uke før systemet er oppe og gå på norske biler.  Foto: TESLA
INNEN EN UKE: Mer enn 60.000 biler skal få oppdateringen, så det vil ta en uke før systemet er oppe og gå på norske biler. Foto: TESLA Vis mer


Teslas tanke med autopilot er at det skal gjøre selve kjøringen mer bekvemmelig samtidig som det skal ivareta sikkerheten på en enda bedre måte.

Les mer: BMW og Mercedes skuffer i sikkerhetstest

Ifølge Tesla er de nå alene om å tilby full-integrert autopilot med fire ulike moduler for tilbakemelding, nemlig kamera, radar, sensorene og GPS. Systemet skal kontinuerlig lære og forbedre seg underveis som det er i bruk for å øke sikkerheten mest mulig.

Se video av hvordan systemet fungerer her

Husk å stemme på årets bil

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!