Første kineser med fem stjerner

Det er en nyhet som fikk ufortjent lite oppmerksomhet fra vår side da den ble offentliggjort.

OVER ALL FORVENTNING: Overlevelsessjansene er meget gode i Qoros 3 i Euro NCAPs kollisjonstest. For første gang får en kinesisk bil fem stjerner og gjennomgående skryt for sin beskyttelse av fører, passasjerer og - til dels - fotgjengere. Foto: Euro NCAP
OVER ALL FORVENTNING: Overlevelsessjansene er meget gode i Qoros 3 i Euro NCAPs kollisjonstest. For første gang får en kinesisk bil fem stjerner og gjennomgående skryt for sin beskyttelse av fører, passasjerer og - til dels - fotgjengere. Foto: Euro NCAPVis mer

Forrige Euro NCAP-kollisjonstest omfattet to modeller: Den utmerkede nye familiefrakteren Kia Carens, og kinesiske Qoros 3.

LES OGSÅ:

Begge oppnådde toppscore med fem stjerner, og bekrefter at selv med de strenge kravene den europeiske trafikksikkerhetsorganisasjonen opererer med i dag, har bilindustrien fulgt med i timen og jobbet målbevisst med kontinuerlig forbedring på dette området. En ting er sikkert: Aldri har overlevelsessjansene vært så høye som i dag hvis en kolliderer med en ny bil.

Slik gikk det for Tesla Model S i krasjtest

Det som virkelig vakte oppsikt var selvsagt Qoros' utmerkede resultat. Det dreier seg nemlig om en kinesisk bil, og disse pekte seg i flere år ut med mildt sagt horrible resultater i denne typen tester.

Ny krasjtest-skandale

Lyset i enden av tunnelen ble riktignok synlig for to år siden da to kinesiske biler, fra Geely og MG, greide fire stjerner. Fremgangen var allerede sporbar. Nå har det altså vist seg at de er i stand til å matche de beste fra Vesten.

VIDEO: Se kollisjonstesten her

Skoda Octavia-konkurrent

Qoros er en helt ny, kompakt familiebil som ble lansert i år, og som er på vei ut i diverse markeder - deriblant noen europeiske land. Utviklingen har gått fort siden vi skrev om bilen første gang (Les her), og den deretter ble vist på bilutstillingen i Genève i mars i år.

Den testede bilen er en 5-dørs sedanformet kombi, som kan anses som en konkurrent til Skoda Octavia.

Store forskjeller i ny sikkerhetstest

95 prosent score


Resultatene var gjennomgående svært gode. I kapitelet voksenbeskyttelse fikk Qoros 3 en score på 95 prosent med god beskyttelse for alle kroppsregioner, både i frontalkrasj, i kollisjon fra siden og bakfra (nakkesleng).

Barnebeskyttelsen viste seg også meget solid, med 87 prosent og god sikring for både baby og tre-åring med gode monteringsforhold for de typene barneseter bilen er designet for.

Interiøret i Qoros 3, en konkurrent til for eksempel Skoda Octavia. Foto: Qoros
Interiøret i Qoros 3, en konkurrent til for eksempel Skoda Octavia. Foto: Qoros Vis mer

Sikkerhetsutstyret alle biler burde hatt

Fotgjengerbeskyttelse er blitt det punktet der forbedringene har vært størst i det siste, og også her får Qoros et helt greit resultat med 77 prosent. Til slutt scorer Qoros 81 prosent på assistansesystemer - her kunne de greid flere med marginal tilleggsinnsats, og kommet helt i toppsjiktet.

Men gode er resultatene uansett og dette er tegnet på at den varslede ankomsten av kinabiler til Europa, som det ikke ble noe av rundt 2005-2006, ikke var avlyst - bare utsatt.