<b>NYTT FØRERKORT I SOMMER?</b> - Vi anbefaler folk som ikke har behov for å kjøre lett lastebil, til å vente,  sier Jan Edv. Isachsen i Vegdirektoratet. Foto: Per Ervland
NYTT FØRERKORT I SOMMER? - Vi anbefaler folk som ikke har behov for å kjøre lett lastebil, til å vente, sier Jan Edv. Isachsen i Vegdirektoratet. Foto: Per ErvlandVis mer

Fornye førerkortet i sommer?

Da må du regne med lang leveringstid.

Må du fornye førerkortet før du reiser på ferie, bør du passe på: I sommer er det ekstra lang leveringstid på førerkort.

Regn med opptil to ukers leveringstid, mot normalt én.

– I juni forventer vi rekord, sier Jan Edv. Isachsen i Vegdirektoratet.

600.000 som kanskje vil ha nytt

Årsaken til den forlengede leveringstiden, er selvsagt at det er flere enn normalt som ønsker å fornye førerkortet akkurat nå. Ifølge Vegdirektoratet, fornyet dobbelt så mange førerkortet sitt i mai i år, sammenliknet med samme periode i fjor.

– Hvorfor er det så mange som vil fornye førerkortet sitt akkurat nå?

– Det har bakgrunn i en regelendring for 10 år siden, hvor alle de som hadde stempel for tillatelse til å kjøre lett lastebil i førerkortet, måtte få utstedt et plastførerkort. I 2001 var 600.000 innom trafikkstasjonene og fikk utstedt nye førerkort, da med 10 års varighet, og det er disse som har utløpsdato i 2011, sier Isachsen til DinSide.

Det gjelder alle de som kjørte opp tidligere og hadde stempel i førerkortet for lett lastebil under 3.500 kilo.

Har du behov for det?

Produksjonskapasiteten hos førerkortprodusenten er sprengt.

– Vi antar at dette er bobil- og campingvogneiere og andre som bruker litt større biler enn andre i ferien. Svært mange av disse har førerkort for lett lastebil som går ut i år, sier Isachsen.

Men dersom du ikke har akutt behov for å kjøre lett lastebil i ferien, anbefales du å vente.

– På grunn av nye regler, har man mulighet til å vente, hvis man kan. Du kan ikke kjøre (lett lastebil, red. anm.) men du kan vente inntil ett år etter utløpsdato uten at det fører til konsekvenser i form av ny prøve, sier Isachsen til DinSide.

– I og med at det gjelder såpass mange, anbefaler vi folk som ikke har behov for å kjøre, å vente. Det er mange som har dette kun i tilfelle de plutselig skulle få behov for å kjøre lett lastebil. Men om de ikke har behov for å kjøre i år, bør de vente til neste år, når det ikke er så mye belastning på trafikkstasjonene, sier Isachsen videre.

For å få fornyet førerkortet med tillatelse til å kjøre lett lastebil C1 og C1E, trenger du helseattest, blankett NA 0202. Gebyr for utstedelse av førerkort er 220 kroner. Fotografering koster 65 kroner. Og denne gangen får du det kun for 5 år

Lik Dinside Motor på Facebook

Siste nytt om Motor! Ønsker du siste nytt fra DinSide Motor rett i innboksen? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste sakene tilsendt hver uke.