<B>INGEN KUNST?</B> Jo, det <I>er</I> en kunst å demontere en formel 1-løpsbil, og så står en heldigvis fritt til å mene hva en vil om resultatet.
INGEN KUNST? Jo, det er en kunst å demontere en formel 1-løpsbil, og så står en heldigvis fritt til å mene hva en vil om resultatet.Vis mer

Formel 1 er også kunst

Enten en er på eller utenfor banen er det mulig å gjøre fantastiske ting med én av verdens raskeste biler.

Det er vanskelig å bestemme seg ved første øyekast: Er dette en vanvittig skøyerstrek fra arbeidslaget til Mercedes sin formel 1-satsning, eller er det rett og slett bare rein og skjær kunst?

Nederlenderen Paul Veroude kan få en til å tvile, men han har ikke demontert 2010-utgaven av Mercedes GP Petronas formel 1-rakett for å være festlig. Han har gjort det i kunstens navn, og resultatet er vanvittig.

3200 deler!

Det er ikke første gang Veroude begår denne typen kunstverk, og verk står i dette tilfellet sannsynligvis like mye for følelsen kunstneren har sittet igjen med i både hode, bein og armer etter å ha skrudd fra hverandre det som i utgangspunktet er en svært komplisert konstruksjon.

Mercedes' formel 1-bil består nemlig av utrolige 3200 deler. Paul Veroude skal angivelig ha demontert og dekonstruert fartsmonsteret så grundig at alle delene er med.

Deretter er de hengt opp i tynne tråder i en spesiallaget takramme, før mesterverket til slutt fikk navnet "View Suspended II" (han har som sagt gjort dette før), eller "svevende synspunkt II" hvis du vil oversette til litt klønete norsk.

"View Suspended II" av Paul Veroude.
INGEN KUNST? Jo, det er en kunst å demontere en formel 1-løpsbil, og så står en heldigvis fritt til å mene hva en vil om resultatet.
"View Suspended" fra 2006 av Paul Veroude. Her tar han utgangspunkt i en Honda formel 1-bil, men prinsippet er det samme som med Mercedes-bilen i "View Suspended II".
"View Suspended" fra 2006 av Paul Veroude. Her er kunstneren i arbeid med å henge opp de tusenvis av delene.
"View Suspended" fra 2006 av Paul Veroude. Her er kunstneren i arbeid med å henge opp de tusenvis av delene.
"View Suspended" fra 2006 av Paul Veroude. Her er kunstneren i arbeid med å henge opp de tusenvis av delene.

(Her kan du se bilder av første "View Suspended" (en Honda formel 1-bil), i tillegg til "View Suspended II":)

Hundretusener av timer

Bilen i sin opprinnelige, faste form krevde noe slikt som 90.000 timer arbeidstimer å designe, i tillegg til de 200.000 timene det tar å sette sammen fartsvidunderet. Det var altså før Veroude skrudde den fra hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Petronas-utgaven veier usle 600 kilo, noe som først og fremst kan tilskrives de spesielle byggematerialene - karbonfiber, titan, aluminium og magnesium.

Førstnevnte utgjør så mye som 85 prosent av bilens volum, men bare 30 prosent av totalvekta.

Paul Veroude stiller for tiden ut "View Suspended II" i Mercedes Benz World i Surrey, England.

Du kan se en video av formel 1-delebilen her: