Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Forkjølet? La bilen stå

Du kunne like gjerne drukket en dobbel whisky før du satte deg bak rattet.

Du tar en stor risiko hvis du kjører bil når du har influensa eller en slem forkjølelse. Det er konklusjonen til forskerne bak en undersøkelse utført for det britiske forsikringsselskapet Lloyds TSB Insurance.

Influensa eller bare forkjølet?

Samme effekt som alkohol

Vanlige forkjølelsessymptomer som sløvhet, nysing og tunghet i hodet har nemlig samme effekt på kjøreferdighetene dine som et par stive drinker.

Slik holder de seg friske

Forskerne tror hver tiende av fjorårets trafikkulykker i Storbritannia kan skyldes forkjølelse og influensa. De ser nemlig en sammenheng mellom antall ulykker og influensasesongen, melder nettutgaven til Daily Mail.

Hasardiøs test

I undersøkelsen sin kjørte de 102 testpersoner gjennom en hasardiøs test i bilsimulator. Testpersonene led av alt fra hodepine, stress, pms, forkjølelse og influensa.

De som led av hodepine, stress eller pms hadde en reaksjonstid som var fire prosent lavere enn normalt.

De som var forkjølet eller hadde influensa hadde en reaksjonstid som var hele 11 prosent lavere enn hos friske sjåfører.

Pristest: Forkjølelsesmedisiner

Ikke kjørbar etter norsk lov

Ifølge forskerne kunne disse personene like gjerne ha styrtet en dobbel whisky før de satte seg bak rattet. Det gir vanligvis en promille på 0,5-0,65. Etter norsk lov er du da altså ikke kjørbar.

Forskerne fraråder folk å kjøre bil når de er forkjølet eller har influensa. 38 prosent av testpersonene innrømmet imidlertid å ha brukt bilen mens de var syke.