Førerkortets hemmeligheter

Dagens førerkort har vært i bruk siden 1. januar 1998 og du har sikkert sett det mange ganger. Det du sannsynligvis ikke har sett er at det lille rosa førerkortet er fullt av mikroskopiske hemmeligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
MIKROSKRIFT: Den ser ut som vanlig linje, men når den forstørres avsløres det at linjen egentlig består av skrift.
MIKROSKRIFT: Den ser ut som vanlig linje, men når den forstørres avsløres det at linjen egentlig består av skrift. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Da det nye førerkortet ble utviklet, hadde Statens vegvesen to viktige mål for øyet - førerkortet skulle være i overensstemmelse med nye EØS-regler - og det skulle være vanskelig å forfalske. Etter å ha studert førerkortet grundig, må vi si at Statens vegvesen har gjort en grundig jobb. Det lille førerkortet i kredittkort-format er proppet fullt av virkemidler som utvilsomt gjør det svært vanskelig å lage falske kopier.

Usymmetrisk mønster

For det første er begge sider av førerkortet overstrødd med et usymmetrisk og svært finlinjet mønster, såkalt quilloch. Dette prinsippet finner vi blant annet igjen på norske pengesedler. På forsiden finner vi også et dypetset bilde av innehaveren. Dette bildet ligger "under" det finlinjede mønsteret, noe som gjør det svært vanskelig å skifte det ut.

Hologram og strekkode

På kortets bakside finner vi et såkalt laserhologram, som når lyset faller fra én vinkel viser innehaverens personnummer og hvis lyset faller fra en annen vinkel viser en N, som står for Norge. Under laserhologrammet er det gjort plass til en strekkode, som er unik for det enkelte førerkort.

Mikroskrift

Men ikke nok med det. Det aller mest spennende med førerkortet er nemlig mikroskriften som er strødd omkring på kortet på kryss og tvers. Den best synlige mikroskriften finner vi til venstre for figurene, eller piktogrammene, som symboliserer de ulike kjøretøy-gruppene. Den vertikale streken, som i utgangspunktet ser ut som en normal linje, består egentlig av ordene "STATENSVEGVESEN", som er skrevet uten mellomrom i hele linjens lengde.

Mellom bakkar og berg

AASEN-DIKT: To vers av Ivar Aasens "Mellom bakker og berg" har fått plass på å en overflate som måler mindre enn en kvadratcentimeter.
AASEN-DIKT: To vers av Ivar Aasens "Mellom bakker og berg" har fått plass på å en overflate som måler mindre enn en kvadratcentimeter. Vis mer

Men den aller best skjulte skriften finner vi helt nede i høyre hjørne av kortets bakside. Tro det eller ei, på en overflate som måler mindre enn en kvadratcentimeter, har Vegvesenet fått plass til et helt dikt, i hvert fall to vers. Diktet er det kjente "Mellom bakkar og berg" av "nynorskens far", Ivar Aasen. Bokstavene er preget inn i kortet ved hjelp av såkalt overflate-gravyr og har ingen farve. Dette er årsaken til at det er så vanskelig å få øye på. Over diktet vil du også finne en relativt stor "rose" med en N i senter. Denne er preget med samme teknikk.

Mer Aasen

Men Ivar Aasen har ikke bare fått plass nederst i et hjørne. Hvis du nistirrer på førerkortet under riktige lysforhold vil du legge merke til at bruddstykker av det samme diktet går igjen overalt på førerkortet. Diktfragmentene er å finne i bølgeformede streker som også er preget ved hjelp av overflate-gravyr. Disse går igjen på begge sider av kortet og er blant annet å finne oppå passbildet på forsiden.

Prøv selv

Dermed er det bare å ta frem førerkortet ditt og begynne å lete. For å hjelpe deg har vi skannet et førerkort og forstørret de ulike elementene kraftig. For at skriften i "Mellom bakkar og berg" skulle bli lettere å se, fylte vi diktet med blåfarve. Vi har også nummerert de ulike elementene på bildene. Forklaringen bak du ulike numrene finner du her:

1. Overflate-gravyr: Bruddstykker av diktet "Mellom bakkar og berg" fordelt på mange bølgeformede linjer.

2. Den vertikale linjen til venstre for kjøretøy-symbolene består av bokstavene "STATENSVEGVESEN".

3. Overflate-gravyr: De to første versene av Ivar Aasens dikt.

4. Overflate-gravyr: Bruddstykker av diktet "Mellom bakkar og berg" fordelt på mange bølgeformede linjer.

5. Overflate-gravyr: "Rose" med N i senter.

6. Laserhologram: Personnummer og N.

7. Unikt nummer som gjenspeiles i:

8. Unik strekkode.

Relaterte artikler:

  • Hanskerommets hemmeligheter
  • Kjører du ulovlig?
  • Denne artikkelen ble første gang publisert mandag 4. februar 2002.