Foto: Ford
Foto: FordVis mer

Ford viser ny SUV

Etter bare tre år med Kuga kan det se ut som om etterfølgeren seiler opp.

Detroit-utstillingen (NAIAS - North American International Auto Show), forsvarer også i år sin stilling som Nord-Amerikas viktigste og mest almen-dekkende bilutstilling. Finanskrisen er over, men økonomien sliter fortsatt. Bilprodusentene er ute med mye nytt, og er påpasselige med å understreke fremskritt når det gjelder økonomiske løsninger.

Erstatter Kuga -og Escape

Blant disse Ford, som her viser en bil som på dette stadiet er et konsept, men som utvilsomt viser vei inn i en ganske nær fremtid. Bilen heter Vertrek Concept og har snodig nok fått sitt navn fra det nederlandske ordet for avreise. En økonomisk løsning består i å benytte en felles plattform eller grunnkonstruksjon i flere markeder og neste generasjon kompakt SUV blir felles for Europa og Nord-Amerika, hvilket betyr at dette er forløperen til SUVen som skal erstatte Ford Escape på den andre siden av Atlanteren, og Ford Kuga her hos oss. Ford annonserer den da også som neste generasjon globale SUV. Som vi ser er stilen en ganske annen enn den nye, tøffe Explorer viser opp. (Les vår omtale av nye Explorer her).

Les her vår sammenligningstest mellom Ford Kuga og VW Tiguan.

Global bil

Nye Ford Focus, her fotografert i Paris i fjor høst. Foto: Knut Moberg
Nye Ford Focus, her fotografert i Paris i fjor høst. Foto: Knut Moberg Vis mer


Ford Vertrek er basert på plattformen til den nye Ford Focus - den nye, globale C-segment-plattformen. Vi har tidligere kjørt de første bilene som er basert på denne plattformen, nemlig fleksibilene C-Max og Grand C-Max. (Les om vår prøvekjøring av dem her). Nye Focus skal for øvrig lanseres her i Europa om en drøy måned - i februar. Ifølge Ford kommer denne plattformen til å være benyttet på over to millioner kjøretøyer innen år 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
(01/10/2011) Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford
Foto: Ford


Spenstig design

Kinetic Design er et designspråk vi europeere har rukket å venne oss til da det ble innført med dagens generasjon Mondeo. For amerikanerne er dette imidlertid uvant og futuristisk, og første smakebit fikk de med den nylige lanseringen i Amerika av småbilen Fiesta - en svært utypisk "yankee"-bil. Dermed er Vertrek litt av en overgang i forhold til dagens Escape. For oss er det imidlertid en naturlig videreutvikling av formspråket i forhold til Kuga. Vi kan blant annet regne med noe mer innvendig plass, også til bagasjen. Det vi derimot ikke kan regne med er den særdeles spenstige interiørdesignen, svært typisk for konseptbiler.

Kompakte motorer

Hos oss vil den nye SUVen få TDCI dieselmotorisering, videreutviklet for lavere forbruk, i tillegg til de moderne 1.6 og 2.0 EcoBoost bensinmotoren som allerede er annonsert for det amerikanske markedet. I tillegg til standard manuell sekstrinns girkasse, vil nykommeren også få den nylig utviklede dobbeltkløtsj-girkassen PowerShift. Start-Stopfunksjon og regenerering av bremsekraft vil naturligvis også stå på programmet.

Foreløpig er dette altså en konseptbil, men den varsler utvilsomt hva vi har i vente i en ikke altfor fjern fremtid.

Mer nytt fra Detroit 2011 finner du her.