Ford vil ha informasjon du ikke engang visste du kunne gi dem

Er du villig til å la bilen overvåke dagsformen din?

<b>BILINTELLIGENS:</b> Ford ønsker at bilen skal kunne kommunisere med kroppen din for å plukke opp eventuelle sikkerhetsproblemer.  Foto: FORD
BILINTELLIGENS: Ford ønsker at bilen skal kunne kommunisere med kroppen din for å plukke opp eventuelle sikkerhetsproblemer. Foto: FORD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye Fordlaboratoriet forsker nå på muligheten for å knytte smartklokker og -armbånd til bilens sikkerhetssystemer.

Vitenskapsmenn og ingeniører hos Ford arbeider nå for å gjøre integreringen mellom bærbare og digitale gadgets kompatible med bilens systemer, og dermed sikre at sjåføren er trygg bak rattet, skriver Ford i en pressemelding.

LES OGSÅ: Nå parkerer Teslaen for deg

- Etter hvert som forbrukerne i stigende grad tar i bruk smartklokker, smartbriller, pulsklokker og fitnessbånd håper vi å kunne utvikle applikasjoner som samarbeider med disse apparatene, til å forbedre funksjonalitet og sjåførens personlige sikkerhet, sier Gary Strumolo ved Ford research and Advanced Engineering.

Det Fords forskere ønsker er altså at bilen skal kunne plukke opp og tolke ditt livsmønster.

LES OGSÅ: Slik testes bilenes sikkerhetssystemer

Følger med på deg

Har du for eksempel sovet dårlig natten før du setter deg i bilen, vil bilens sikkerhetssystem få den informasjonen fra smartklokka di, og dermed gjøre filskiftevarsleren ekstra følsom denne turen.

LES OGSÅ: Dette er de beste filskiftevarslerene

- Digitale gadgets integrert med kjøretøyets teknologi gjør det mulig for mer presis biometrisk data som kontinuerlig kan kommunisere og varsle aktive sikkerhetssystemer – om å bli mer følsomne – hvis sjåføren viser tegn til svekket helse eller oppmerksomhet forklarer Strumolo videre.

Så er spørsmålet, hvordan vil dette fungere i praksis? Vil du gi all informasjonen om deg selv - til bilen din?

LES OGSÅ: Dette utstyret redder flest liv

På sikt kan dette gi funksjoner som at bilen bremser og stopper dersom den oppfatter at du har fått et illebefinnende, hjertestans eller andre problemer som gjør at du ikke er i stand til å reagere selv.

Selvkjørende biler og stemmestyring

Laboratoriet arbeider også med å kunne gjøre smartbåndene operative andre veien også.

Evnen til å måle våkenhet og helsetilstand er også teknologi som vil kunne trekke store fordeler av de selvkjørende bilene.

Om bilens systemer oppdager at veien er forandret som følge av veiarbeid, vil den kunne gi beskjed til sjåføren via for eksempel vibrering i armbåndsuret eller via lyd.