Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Ford Sync kommer i 2012

Fordi hendene skal være på rattet.

IFA, Alicante: Mens det i USA allerede er tre millioner biler med Ford Sync på plass, må vi europeere vente til 2012. Og forventningene er store, i løpet av 2015 regner Ford med at systemet er på plass i 2 millioner biler, og det er Ford Focus som får systemet først.

Men hva er egentlig Ford Sync?

I praksis er det et stemmestyringssystem som lar deg snakke med bilen din, i stedet for at du betjener musikkspiller og GPS ved å trykke på skjermen.

Verdens beste bilstereo?

Tanken er altså enkel: Ford vil at du skal beholde hendene på rattet mens du kjører.

Ved å snakke til bilen skal du blant annet kunne:

  • Besvare anrop, og ringe ut via mobiltelefonen
  • Få lest opp innkomne tekstmeldinger du får mens du kjører, inkludert smilefjes. Systemet kan også minne deg på møter du har lagret i mobiltelefonkalenderen din
  • Aktivere og betjene GPSen eller klimaanlegget
  • Aktivere og styre musikksamlingen din, enten du spiller av musikken fra en minnepenn, mobiltelefon eller CD-plate
  • Sync gir deg også økt sikkerhet, med automatisk oppringing til alarmsentralene om bilen er innblandet i en alvorlig ulykke (mer om det lenger ned)

Travolution, en trafikkrevolusjon

Gjenkjenner 10.000 talebeskjeder

Per dags dato er det registrert 10.000 talebeskjeder på engelsk i Sync-systemet, og i følge Ford er det et mål at så mange språk som mulig skal legges inn i databasen. Dette er også en av forklaringene på at vi i Europa fortsatt venter på systemet, det tar tid å legge inne alle de ulike språkene. Per dags dato skal 19 språk være på plass, men vi fikk dessverre ingen bekreftelse på om norsk vil bli tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette systemet hindrer kollisjoner

Åpent system

På vårens IFA-treff fikk vi også en demonstrasjon av Sync i en Ford Focus, og det var tydelig at Fords representanter var fornøyd med resultatet:

- Ford er i bunn og grunn et teknologiselskap, vi har bare spesialisert oss på biler, var parolen som gikk som en gjenganger under seansen. Det ble også lagt stor vekt på at Sync skal være et så åpent system som mulig. I praksis vil det si at Sync f.eks ikke vil låse deg til en mobiltelefonprodusent, men i stedet støtte så mange som mulig. Hvorvidt du har en iPhone, Android eller Windows Phone Seven-mobil skal altså ikke ha noe å si, og det er lagt stor vekt på at Sync skal være lett å oppgradere ettersom nye funksjoner og finesser legges til.

Erfaringene fra USA er forøvrig svært gode. 70% av bileierne med systemet på plass bruker stemmestyringen aktivt, og hele 80% av disse anbefaler det videre.


LCD-monitor og mediehub

Focusen vil bli levert med en 8-tommers LCD-skjerm, som både så ut til å ha langt flere farger og et mye bedre sortnivå enn jeg selv har på skjermen i min private Ford Kuga. Ford gir deg nå også albumcover i displayet, og ved innkomne samtaler vil du også få opp profilbildet til de som ringer - dersom du har det lagret på mobilen din.

Bilens midtkonsoll vil også være utstyrt med en mediehub, som har 2 USB-innganger, minnekortinngang (SD-kort), og RCA-innganger (hvit&rød for analog lyd, og gul videoinngang.)

Verdens raskeste kontor?

Når du kobler til utstyret til de ulike inngangene vil de automatisk vises i bilens skjermdisplay - slik at du får full oversikt. Du kan også spille av video lagret på SD-kort, men av naturlige grunner virker det kun når bilen står stille. I følge Ford kan du også bruke en USB-dongel og opprette et Wifi-hotspot i bilen din. I praksis skal altså alle i bilen kunne koble seg til, men hastigheten vil selvsagt variere med dekningsgraden hos teleoperatøren. Ford har altså ikke selv noe med nettilgangen å gjøre, det de har gjort er å gjøre løsningen kompatibel med Sync, slik at du kan aktivere, deakitvere nettjenesten, sjekke e-post og surfe på nettet, mens du er bilen.

Økt sikkerhet

Blir Focusen din involvert i et trafikkuhell som medfører utløsning av airbager, vil Sync-systemet automatisk ringe opp nødnummeret i det landet du befinner deg i. Og her er det gjort en snedig vri:

Bilen du kan kjøre i blinde

Eksempel: Du bor i England, men er i Frankrike når uhellet skjer. Bilen ringer da opp det franske nødnummeret, og oppgir da bilens GPS-posisjon og hvilken airbag som er utløst på fransk. Du som befinner deg i bilen får i tillegg høre akkurat det samme, men på engelsk. Etter at disse faktaopplysningene er avgitt, vil du så kunne prate videre med alarmsentralen.

Billig i USA

Den europeiske prisen er ikke offentliggjort, men Ford Sync-pakken selges i USA for 395 dollar. Systemet skal heller ikke koste noe i bruk: Softwareoppdateringer er gratis, og det er heller ingen månedlige avgifter. Et minus er likevel verdt å merke seg: Det er dessverre ikke mulig å oppgradere eldre modeller med systemet, det må altså bestilles ved nybilkjøp.

Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Skjermdump, Ford.com


Du får mer informasjon om Ford Sync på Fords nettsider.

Se også En Fiat med hjerne og les mer om Fiats Blue&Me system her