Ford Mondeo stasjonsvogn fra kr. 328.000

Etter to års ventetid er omsider nye Mondeo på markedet. Prisene ser ut til å være konkurransedyktige.

<b>NORGESBIL:</b> Denne har vi måttet vente lenge på, men nå skal den leveres til norske kunder om kort tid, som stasjonsvogn til priser fra 328.000 kroner. Foto: LORD ARNSTEIN LANDSEM
NORGESBIL: Denne har vi måttet vente lenge på, men nå skal den leveres til norske kunder om kort tid, som stasjonsvogn til priser fra 328.000 kroner. Foto: LORD ARNSTEIN LANDSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal vi tro Ford selv, er nye Mondeo den beste Ford-modellen som noensinne har vært tilbudt europeiske kunder.

Omsider på plass

Det vil vi kunne vurdere nærmere selv om kort tid - om en drøy uke vil vi nemlig ha prøvekjørt den etterlengtede familiebilen fra merket med den blå ovalen, som vi overvar lanseringen av for... over to år siden!.

Så det er sannelig på tide det skjer, og dette er en av tidenes desidert mest forsinkede modeller beregnet på massemarkedet. Først på sensommeren i år kunne vi endelig bekrefte at bilen kommer nå i høst. Mer om nye Mondeo kan du lese her.

Starter på 328.000

Introduksjonsprisene ser ut til å være temmelig konkurransedyktige. For eksempel er det ingen «billigversjon» med lavt utstyrsnivå, bilen skal altså være godt utstyrt fra start.

Prisen på den godt utstyrte Titanium-varianten med dieselmotoren 1.6 TDCi på 115 hestekrefter starter på 328.000 kroner. Vil du ha et sterkere motoralternativ og Powershift (dobbelkløtsj) automat, blir prisen på Titanium stasjonsvogn 2.0 TDCi på 150 hestekrefter for 378.000 kroner.

Denne motoren er bjørnesterk, og vi prøvde den nyllig i fornyede Ford Focus

Ledelsen av den norske Ford-importøren legger ikke skjul på sine ambisiøse forventninger til neste generasjon Ford Mondeo, som har vært en av Norges mestselgende biler.

– Tilbakemeldingene, både fra eiere av tidligere generasjoner av Mondeo og nye kunder som vurderer å kjøpe nykommeren, tyder på at svært mange har store forventninger til denne lanseringen, sier administrerende direktør Steve Kimber i Ford Motor Norge i pressemeldingen.

– Men det er neppe bare de gunstige prisene som vil trekke oppmerksomhet til nye Mondeo, mener Ford-direktøren.

Mye sikkerhetsutstyr

Og han har et poeng. I tillegg til kjøreegenskaper, har nemlig Ford fokusert på å øke tilgjengeligheten av avansert utstyr, særlig på sikkerhets- og førerassistanse-fronten de siste årene.

Ford er naturligvis ikke alene om å tilby slikt utstyr, men de har innført en politikk som tar sikte på å gjøre den tilgjengelig til en relativt rimelig pris og altså på såkalt "folkelige" modeller.

Dette vil selvsagt også bli å finne på helt nye Ford S-Max, som delte stand med Ford Mondeo på Paris-utstillingen nylig.

ETTERLENGTET: Interiøret i den nye familiebilen vil virke kjent på Ford-eiere, men det synes at det er blitt ryddet opp og at det er blitt jobbet med ergonomien (brukervennligheten). Foto: FORD
ETTERLENGTET: Interiøret i den nye familiebilen vil virke kjent på Ford-eiere, men det synes at det er blitt ryddet opp og at det er blitt jobbet med ergonomien (brukervennligheten). Foto: FORD Vis mer


LED HOVEDLYS: Mondeo er tilgjengelig med adaptive, diodebaserte frontlykter. Foto: FORD
LED HOVEDLYS: Mondeo er tilgjengelig med adaptive, diodebaserte frontlykter. Foto: FORD Vis mer

Så når nye Mondeo av Ford blir presentert som definitivt den mest avanserte Ford-modellen som noensinne er lansert, er det verdt å ta en kikk på utstyrslisten. Og av tilgjengelig teknologi på nykommeren kan blant annet nevnes;

  • Antikollisjonsassistent med fotgjengeroppdagelse for å unngå personer i veibanen (systemet kobler automatisk inn bremsene dersom sjåfør ikke reagerer på advarselen).
  • Fords adaptive LED frontlysteknologi. Dagslyslignende lys hvor lysvinkler og intensitet justeres automatisk ut fra kjøreforholdene.
  • Oppblåsbare sikkerhetsbelter i baksetene som i løpet av fire tidels sekunder fylles med luft slik at sikkerhetsbeltene dekker et område av overkroppen som er fem ganger bredere enn et konvensjonelt belte ved sammenstøt. Nye Ford Mondeo er først i sin klasse med denne teknologien i Europa (den har tidligere vært innført i USA).
  • Parkeringsassistent med helautomatisk funksjonalitet for vinkelrett parkering og automatisk lukeparkering uten at sjåføren behøver å røre rattet.
  • Firehjulsdrift. AWD – Fords «intelligente» firhjulstrekksystem lanseres på Ford Mondeo, dette til stor glede for mange norske kunder som vil huske at 4x4 faktisk ble tilbudt på første generasjon Mondeo. Dette blir imidlertid tilgjengelig først noen måneder etter lansering.

Titanium

Som nevnt er bilen godt utstyrt i versjonen som nevnes i prisinformasjonen. Nye Mondeo Titanium inneholder som standard 17-tommers aluminiumsfelger, Lydanlegg med DAB+ radio (og det har fortsatt ikke alle bilprodusenter), og Ford Sync (talegjenkjenningssystemet), Active City Stop, filskifteassistent med filskiftevarsler, trafikkskilt-gjenkjenning, såkalt føreroppmerksomhet-overvåkning (tretthetsvarsler), konstantfartsholder, takrelinger, nøkkelfri adgang og start, automatisk klimaanlegg med to soner, elektrisk innfellbare speil, skiluke og sportsseter - for å nevne det vesentligste.

Som nevnt kommer vi til å testkjøre nye Ford Mondeo i løpet av neste uke, og vi vil da komme tilbake med mye mer!