Ford Mondeo kraftig forsinket

Nyheten er ikke offisiell før ledelse og fagforeninger er ferdige, men saken er i praksis rimelig klar.

Det er å håpe at dette interiøret ikke vil ha rukket å bli gammeldags når nye Mondeo omsider kommer på markedet... Foto: Ford
Det er å håpe at dette interiøret ikke vil ha rukket å bli gammeldags når nye Mondeo omsider kommer på markedet... Foto: Ford Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I september lanserte Ford en helt ny Mondeo for en hel verden, under et arrangement for både forhandlere og presse i Amsterdam.

Det skulle de kanskje ikke gjort.

I etterkant har nemlig ledelsen i Ford Europa besluttet at fabrikken der nye Mondeo skulle bygges, for øvrig den samme hvor Ford bygger S-Max og Galaxy, skal legges ned. Det dreier seg om det store produksjonsanlegget i Genk i Belgia, som er offer for de dårlige tidene i Europa og etter alt å dømme vil forårsake den voldsomme forsinkelsen.

Opprinnelig var det faktisk meningen at Ford Mondeo skulle vises allerede ved bilutstillingen i Genève – i mars i år.

Utsettelse nummer to ble annonsert allerede i juli, men da dreide det seg om noen måneder – «kanskje tre», sa man da fra Ford-hold.

Prøvekjørt: Ford B-Max, den spesielle

Sent i 2014

Det vi nå snakker om er intet mindre enn en dramatisk utsettelse av produksjonsstart med godt over ett år. Først sent i 2014 er det antatt at Mondeo-produksjonen vil kunne komme i gang, ved de fornyede produksjonsfasilitetene i Valencia i Spania.

Vi har vært i kontakt med den norske Ford-importøren, som ikke vil bekrefte forsinkelsen. Men de bekrefter at en konsekvens av nedleggelsen, "dersom den realiseres", vil bli en utsettelse av lanseringen av nye Mondeo til sent i 2014.

Anne Sønsteby, kommunikasjonsdirektør i Ford Motor Norge AS, sier til DinSide: – Hvis konsultasjonsprosessen mellom Ford og ledelsen og fagorganisasjonene på Genk-fabrikken i Belgia fører frem, vil nye Mondeo først lanseres 2. halvår 2014.

Dette er nye Ford Kuga

STORBIL: Nye Ford Mondeo strekker seg mot 490 centimeter i lengden, men er noe lavere enn forgjengeren for en mer elegant linjeføring. Foto: FORD
Foto: FORD
Foto: FORD
Foto: FORD
Det er å håpe at dette interiøret ikke vil ha rukket å bli gammeldags når nye Mondeo omsider kommer på markedet... Foto: Ford
ETTERLENGTET: Interiøret i den nye familiebilen vil virke kjent på Ford-eiere, men det synes at det er blitt ryddet opp og at det er blitt jobbet med ergonomien (brukervennligheten). Foto: FORD

Se flere bilder og utgaver av nye Ford Mondeo her:

Fagforeninger

Nedleggelsen i Genk, som direkte berører 11.759 arbeidsplasser og ses på som en regional tragedie ifølge avisen Le Soir, er en sentral del av Fords omorganiserings-strategi i Europa. Det er i dag vanskelig å se at det er mulig å endre på denne. Fagforeningene har imidlertid sagt sitt siste ord. Det forhandles fortsatt om en rekke forhold rundt avviklingen, og den endelige bekreftelsen har altså ikke kommet fra Ford.

Er du desperat? Den amerikanske versjonen av Mondeo er allerede på markedet der borte

Alle versjoner

Når den en vakker dag kommer på markedet vil nye Mondeo komme som både firedørs sedan, femdørs kombi og som stasjonsvogn. Alle bilene var tilstede under lanseringen i september.

Bilen er bygget på Fords nye CD-plattform, som er rullet ut på verdensbasis. Den amerikanske versjonen er Ford Fusion. Bilen som skal selges i Norge er en bil som er utviklet spesielt for Europa, og får motoriseringer deretter - deriblant 1.0 Ecoboost.

Les mer om neste Mondeo her!