Ford Mondeo får oppblåsbare sikkerhetsbelter

Idéen er minst ti år gammel - men nå får omsider baksetepassasjerer den ekstra beskyttelsen.

Det er neste generasjon Ford Mondeo, som skal lanseres til neste år, som får æren av å være først ute med de oppblåsbare bilbeltene. Foto: Wieck
Det er neste generasjon Ford Mondeo, som skal lanseres til neste år, som får æren av å være først ute med de oppblåsbare bilbeltene. Foto: Wieck Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsbelter i bil er sannsynligvis den viktigste enkelt-oppfinnelsen når det gjelder fremskritt innen trafikksikkerhet.

Stadig sikrere

Ford introduserte hoftebelter første gang i 1955 i USA (Nash og på slutten av 50-tallet introduserte Saab beltene som standardutstyr, og Volvo forbedret teknologien og introduserte trepunkts-beltene. I dag er kollisjonsputer, blokkeringsfrie bremser (ABS), elektronisk stabilitetskontroll ("antiskrens" - ESP eller ESC) selvfølgelige sikkerhetssystemer, mens det om ikke lenge vil bli vanlig med automatisk nedbremsing foran uventede hindre.

Nå er det en forbedring av bilbelteteknologien som står på programmet. Vi annonserte det allerede i 2009 og i fjor dukket de oppblåsbare setebeltene opp på Ford Explorer i USA. Og nå står det europeiske markedet for tur - hvorav Norge - i forbindelse med at fjerde generasjon Ford Mondeo skal lanseres til neste år.

Slik blir neste Ford Mondeo!

Foto: Wieck
Foto: Wieck
Foto: Wieck
Det er neste generasjon Ford Mondeo, som skal lanseres til neste år, som får æren av å være først ute med de oppblåsbare bilbeltene. Foto: Wieck
Foto: Wieck
DEARBORN, MI.- November 5,2009-Ford Safety Innovation Laboratory-Ford Motor Company introduces the auto industrys first-ever production inflatable seat belts, which are designed to provide additional protection for rear-seat occupants. Photo by: Sam VarnHagen/Ford Motor Co. (11/5/09) Foto: Wieck


Allerede for ti år siden hevdet Renault at denne teknologien skulle bli standard på deres modeller, men deretter hørte vi ikke noe mer om det fra den kanten.

Les også: Gravide advares mot å droppe bilbelte

Men nå har det skjedd, og oppblåsbare sikkerhetsbelter for baksetepassasjerene – som ifølge Ford kombinerer egenskapene til en kollisjonspute med et konvensjonelt sikkerhetsbelte, vil altså få Europa-debut neste år i den nye Mondeo-serien.

Fordeler trykket bedre

Fords oppblåsbare baksetebelter er utformet for å redusere hode-, nakke- og brystskader på dem som sitter i baksetene, som ofte er barn og eldre personer som vil være mer sårbare overfor slike skader. Ved en ulykke vil beltet hurtig ekspandere og fordele kollisjonskreftene over et kroppsområde som er fem ganger større enn det som oppnås med et konvensjonelt setebelte.

Mye testing

- Vi har gjennomført omfattende tester av systemet, og brukt hele vår familie av kollisjonsdukker, og det gir dokumenterbar ekstra beskyttelse sammenlignet med standard setebeltesystemer for baksetene, sier Joerg Doering, ingeniør for sikkerhetsbelter hos Ford of Europe. - Å kombinere egenskapene til en kollisjonspute og et sikkerhetsbelte er en betydelig utvikling. Denne teknologien er i dag ikke tilgjengelig i Europa.

Komfort godkjent

Ford hevder at det oppblåsbare sikkerhetsbeltet i daglig bruk fungerer som et konvensjonelt sikkerhetsbelte, og at det er fullt ut kompatibelt med baby- og barneseter og sitteputer. I Fords undersøkelse opplevde 90% av testpersonene at det oppblåsbare setebeltet var tilsvarende eller mer komfortable enn konvensjonelle setebelter fordi de oppleves som bløtere og mer polstret.

Gass under setet

Som med andre kollisjonsputer vil Fords oppblåsbare baksetebelter aktiveres når kollisjonsfølerne registrerer at det har skjedd et sammenstøt. Det presser komprimert gass ut av en beholder som er plassert under baksetet, gjennom setebeltelåsen og inn i beltet. De oppblåsbare baksetebeltene fylles på mindre enn 40 millisekunder.

I motsetning til kollisjonsputene, som skaper varme når de blåses opp, fylles de oppblåsbare baksetesikkerhetsbeltene med kald, komprimert gass.

- Nye Mondeo vil bli den første bilen i sin klasse som tilbyr dette utstyret, og vi er overbeviste om at dette virkelig vil appellere til kundene. sier Geir Haugaard, markedsdirektør hos Ford Motor Norge AS.

Vi må dessverre skuffe våre lesere med at vi for vår del ikke har tenkt å teste ut hvor bra de nye sikkerhetsbeltene fungerer i virkeligheten.

Dette er neste Ford Kuga