Ford Focus gjør det bra - og det med god grunn Foto: Cato Steinsvåg
Ford Focus gjør det bra - og det med god grunn Foto: Cato SteinsvågVis mer

Ford Focus klatrer

Ford Focus har passert Mitsubishi ASX og Toyota Avensis og er nå Norges tredje mest solgte bil, bak duoen Volkswagen Golf og Passat.

Det er ikke lenger spennende å se hvilken bil som er Norges mest solgte. Det er fortsatt Volkswagen Golf, både totalt sett i år og i oktober måned. Og Passat ligger på andreplass i totalregnskapet så langt i 2011. Men bak disse to skjer det ting. Fords konkurrent til nettopp Golf, Focus, har tatt opp jakten for alvor og ligger nå på tredjeplass totalt i år.

Nummer to i høst

Ser vi på oktober isolert sett, er den Norges nest mest solgte bil, og altså mer populær enn Volkswagen Passat. Det samme var tilfellet i september, men da var totalplasseringen en femteplass. Det betyr at Focus klatrer, og selv om den fortsatt ikke helt kan matche Golf, har Ford god grunn til å være fornøyd med disse tallene.

Det har kundene også, for vi har tidligere fastslått at Focus er en meget god bil, og absolutt et godt alternativ til Golf.

Volkswagen-dominans

Volkswagen Golf er fortsatt suveren på toppen, til tross for at den langt i fra er noen ny bil lenger Foto: Cato Steinsvåg Vis mer


De to bilene på toppen av totallista så langt i år, er imidlertid rimelig suverene og man kan undre seg om den kraftige Volkswagen-dominansen snart skal ta slutt. Per nå er det lite som tyder på det. Les om duellen mellom Volkswagen og Toyota her.

Topp 10

Kometen Mitsubishi ASX har sakket kraftig akterut de siste to månedene, uvisst for oss av hvilken grunn, men ligger likevel på en 4.-plass. Tall som dette kan imidlertid variere litt på grunn av ulik leveringstid og lignende. På neste plass ligger Toyota Avensis som snart kommer i oppdatert utgave. Deretter følger Volvo V70, Nissan Qashqai, Skoda Octavia, Toyota Auris og Ford Mondeo, sistnevnte på en 10.-plass.

Volkswagen foran Toyota

Norges mest solgte biler per 01.11.11Antall registrert i oktober
1. Volkswagen Golf667
2. Volkswagen Passat361
3. Ford Focus428
4. Mitsubishi ASX133
5. Toyota Avensis288
6. Volvo V70325
7. Nissan Qashqai312
8. Skoda Octavia357
9. Toyota Auris307
10. Ford Mondeo308


Det er med andre ord ingen store overraskelser på modellstatistikken. Også dersom vi ser på merkestatistikken er stabiliteten ganske stor. Volkswagen leder som vanlig foran Toyota, med Ford på 3.-plass. Deretter fortsetter Volvo å imponere på en 4.-plass, høyt for et merke som i stor grad har konkurrert i premiumsegmentet. Mitsubishi, Peugeot, Audi, Skoda, BMW og Nissan følger på de neste plassene på topp 10-lista over de mest populære merkene.

Høyt salg - lavt utslipp

Totalt sett er det forholdsvis høyt tempo i salget. I oktober ble det registrert 11.543 nye personbiler, 8,1 prosent mer enn i samme måned i fjor. Gjennomsnittlig CO2-utslipp er nå nede i 132 gram, altså så godt som EU-kravet bilprodusentene må innfri innen 2015. Norge ligger mer andre ord langt fremme på dette området.

Mye diesel

Dieselandelen er fortsatt høy med 77 prosent i oktober. Det er som ventet foreløpig ingen tegn på at signalene fra regjeringen har begynt å manifestere seg i en lavere dieselandel. Det skjer nok først neste år, om det i det hele tatt får noen målbar effekt.

Volkswagen Passat sørger for at det er dobbelt Volkswagen på toppen - enn så lenge Vis mer


Firehjulsdrift er også fortsatt populært. 27,4 prosent av de solgte bilene i oktober hadde firehjulsdrift, og så langt i år er tallet 26,2 prosent. Det er en forsiktig økning fra i fjor.

Strøm

1,7 prosent av bilene registrert i oktober var rene elbiler, og i tillegg kommer hybridbilene med sine 2,9 prosent. Strøm er altså i ferd med å så smått gjøre seg gjeldende i registreringsstatistikken.