- Forby røyking i bilen!

I Europa mobiliserer politikere og trafikksikkerhetseksperter for å oppnå et generelt forbud mot å røyke mens man kjører bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Foreldre som røyker i bilen utsetter sine barn for store doser av tobakkens giftstoffer. »Argumentene for å forby røyking bak rattet er av to typer: Først og fremst trafikksikkerhets-messige, men også basert på ønsket om å beskytte passasjerene mot passiv røyking.

I Storbritannia har en av de mest innflytelsesrike trafikksikkerhets-foreningene utarbeidet et forslag som går i denne retningen, og helsedepartementet i landet sa i mai at de vil "vurdere seriøst" et slikt forbud.

Røykeforbud i bil? Si din mening i debatten nedenfor

Tverrpolitisk

image:  - Forby røyking i bilen!

Hva mener du?

Er du for eller i mot forbud mot røyking bak rattet? (Avsluttet)
I mot, det er overformynderi(49%) 4781
For, absolutt(47%) 4609
Er usikker...(4%) 373
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Også i Tyskland har det dannet seg en tverrpolitisk koalisjon av folkevalgte for å øve press både på landets egne myndigheter og på EUs styrende organer for å få gjennomført et forbud mot røyking for bilførere. Bundestag-representanter både fra SPD, CDU og CSU stiller seg bak forslaget.

Til det tyske bilmagasinet Auto Bild uttaler SPD-politiker Peter Danckert: "Røyking mens man kjører øker ulykkesrisikoen drastisk", og Katarina Reiche (CDU), sier til bladet: "Sigaretter mens man kjører distraherer like mye som å snakke i mobiltelefon".

Det pekes spesielt på det farlige i en situasjon hvor bilføreren i en trengt trafikksituasjon plutselig mister den glødende sneipen ...

Barna røyker passivt

I tillegg kommer betraktningene omkring det faktum at foreldre som røyker i bilen utsetter sine barn for store doser av tobakkens giftstoffer gjennom den passive røykingen i et lukket rom.

Individets frihet

Motstanderne av et et slikt forbud, både blant røykernes interesseorganisasjoner og blant uenige politikere, hevder at det ikke er bevist at røyking utgjør noen sikkerhetsrisiko under bilkjøring og at det dessuten dreier seg om et uholdbart inngrep i privatlivets sfære.

Regler finnes

I fjor avviste Storbritannias transportminister Stephen Ladyman et forbud mot røyking bak rattet med det argumentet at trafikkreglene uansett krever at bilføreren til enhver tid skal sørge for å ha kontroll over kjøretøyet.

Hva med Norge?

Her i landet har det vært temmelig stille omkring dette spørsmålet, men vi tillater oss å tippe at det kan bli et ganske hett tema etterhvert som pressgruppene i Europa blir mer høylydte og myndigheter og organisasjoner mer lydhøre for de mest velbegrunnede argumentene.

Vi inviterer DinSides lesere til å uttrykke sine meninger i debattforumet nedenfor.

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!