For tung henger? Her er det mange som feiler

Trekke båt, vogn, flyttelass eller hageavfall? Sjekk hvor mye du kan ta med.

Det finnes mye utradisjonell tilhengerlasting, men selv om du laster etter forskriften, er det ikke sikkert du faktisk KAN kjøre med så tung henger. Foto: HALLGEIR RAKNERUD/KNA
Det finnes mye utradisjonell tilhengerlasting, men selv om du laster etter forskriften, er det ikke sikkert du faktisk KAN kjøre med så tung henger. Foto: HALLGEIR RAKNERUD/KNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lett å holde tunga rett i munnen når det gjelder regler for hva slags tilhenger du kan trekke etter bilen. Det er tre parametere som skal stemme overens. Hva slags bil er det snakk om, hva slags henger er det snakk om, og til slutt er det viktig hva du har førerkort for.

– Slik kjøring er de færreste av oss opplært til. Folk har problemer både med å manøvrere hengeren og å laste den riktig, har konsulent Leif N. Olsen i KNA, Kongelig Norsk Automobilklub, sagt tidligere.

Les også: Kløner med henger

Da nytt regelverket trådte i kraft ble det masse rabalder, for en mengde bileiere kunne brått ikke lenger trekke campingvognen sin. Løsningen ble da å lage en såkalt unntaksregel, den etter hvert mer omtalte campingvognregelen.

Sjekk med en app

Statens vegvesen har antagelig selv innsett at situasjonen kan være uoversiktlig, og for å bøte på problemet har de laget en kalkulator som gjør det enklere for oss brukere å fortsatt kjøre med lovlig. I tillegg har de laget informative foldere som forteller i korte, men korrekte trekk hva du kan hekte lovlig bak på bilen din.

Og nå får du informasjonen også i app-form.

Bil og henger er appen som er laget for Apple- og Android-enheter. Den kan lastes ned gratis fra Apples App Store og fra Google Play. Appen er også planlagt tilpasset til Windows Phone i neste versjon, forteller Statens vegvesen på sine nettsider.

Om du skulle lure ... dette er IKKE greit, og sjåføren ville sannsynligvis både fått bot og mistet førerkortet midlertidig. Observert på norske veier. Foto: PRIVAT
Om du skulle lure ... dette er IKKE greit, og sjåføren ville sannsynligvis både fått bot og mistet førerkortet midlertidig. Observert på norske veier. Foto: PRIVAT Vis mer


Tilhengeren bør ikke lastes på denne måten

Tre ting

For å få riktige tall ut av kalkulatoren trenger du å vite registreringsnummeret på bilen som skal trekke, registreringsnummeret på hengeren, og hvorvidt du har førerkort klasse B, eller BE. Appen kan imidlertid huske registreringsnummeret til neste gang, så du trenger ikke taste det inn for hver gang du skal sjekke noe.

Les også: Disse bilene kan du glemme om du vil trekke henger