BESTE SMÅBIL: Dieselbilen Ford Fiesta er best på miljø og sikkerhet, ifølge Folksam.
BESTE SMÅBIL: Dieselbilen Ford Fiesta er best på miljø og sikkerhet, ifølge Folksam.Vis mer

Folksam kårer årets beste biler

Dieselbiler scorer høyt på både sikkerhet og miljø.

For femtende året på rad har svenske Folksam gjennomført en kåring blant bilprodusentenes nye bilmodeller, der bilene som er best på sikkerhet og miljø topper lista.

I årets kåring er hele fem dieselbiler blant vinnerne.

Her er de sikreste setene

Bedre enn sitt rykte

Dieselbiler har rykte på seg for å være miljøverstinger, men dette er langt fra tilfellet for mange av de nye dieselbilene. I vurderingen av følgende bilstørrelser: beste småbil, større småbil, mellomstore bil, store bil, liten minibuss og stor minibuss, er hele fem av vinnermodellene dieselbiler - og best i klassen på både miljø og sikkerhet.

Ford Fiesta kåres i år til beste småbil, mens Volvo S80/V70 er best av de store bilene fra 2011. Dessuten er følgende dieselbiler de beste minibussene: Ford Grand C-Max, Seat Allhambra og VW Sharan. Elhybridbilene Toyota Auris og Toyota Prius er vinnerne i klassene større småbiler og mellomstore biler.

Og ikke tro at miljøkravene er mildere for dieselbilenes del, derimot godkjennes de med et strengere forbrukskrav enn bensinbilene.

I Folksams vurdering av de nye bilene, blir det satt et krav for drivstofforbruk for hver størrelsesklasse. Dette kravet baserer seg på forbruksmålene som bilindustrien og EU er enige om for gjennomsnittsbilen i 2015, og tilsvarer et bensinforbruk på 5,5 liter per 100 kilometer. I hver størrelsesklasse er høyeste tillatte forbruk 20 prosent lavere enn for bensinbiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksempelvis er forbrukskravet til store dieselbiler 6,3 liter per 100 kilometer. Vinnerbilen i denne klassen, Volvo S80/V70 bruker bare 4,5 liter per 100 kilometer.

Sikkerhetsutstyret redder stadig flere liv

Fem krav til sikkerhet

I vurderingen av bilmodeller for 2011, stilles det følgende sikkerhetskrav til bilene: god kollisjonssikkerhet, beskyttelse mot whiplash, antisladdsystem, sikkerhetsbeltevarsling og bilen skal ha en vekt på maks 1900 kilo.

Hos Folksam finner du en oversikt over samtlige nye biler, som vurderes somsikre og gode miljøvalg av Folksam.

Flere av disse bilene får lavere avgift