Folkesuv-fornyelse: Opel Mokka X

Året starter bra for Opel med ny giv i de viktigste bilklassene.

<b>HELT FORNYET:</b> Opel Mokka har fått et helt nytt interiør, som slekter på det man finner i nyeste generasjon Opel Astra. Foto: OPEL
HELT FORNYET: Opel Mokka har fått et helt nytt interiør, som slekter på det man finner i nyeste generasjon Opel Astra. Foto: OPEL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opel har liksom ikke helt fått det til i SUV-segmentet. For å si det mildt. Det vil si, inntil relativt nylig.

De satset sent og brukte lenge sine ikke-Europeiske underbruk, først japanske Isuzu (Opel Frontera og Opel Monterey), og siden koreanske Daewoo, som utviklet hovedbasisen for Opels første egenproduserte SUV, Antara - aldri noen storselger her i landet.

Men da Opel/Vauxhall omsider skjønte hvor viktig det er å ha en folkesuv i sortimentet, slo de til med den svært kompakte og riktig så trivelige Mokka.

Vår første test av den kan du lese her!

Og modellen har hatt en viss suksess, med cirka en halv million solgte biler siden lanseringen i 2012.

BARSKERE: Her ser vi nye Opel Mokka X - en røffere versjon av den oppgraderte Mokka som kommer til høsten. Foto: OPEL
BARSKERE: Her ser vi nye Opel Mokka X - en røffere versjon av den oppgraderte Mokka som kommer til høsten. Foto: OPEL Vis mer


Fornyelse på gang

Og nå er det duket for en ny etappe, med oppgradering av eksisterende Mokka og introduksjonen av Mokka X. Kommunikasjonssjefen i Opel Norge, Stein Pettersen, Presiserer overfor Dinside at X ikke har noe med firehjulsdrift å gjøre, men er betegnelsen på noe røffere designede modeller fra Opel. Og Mokka X blir altså første modell fra merket ut med X på bakluken.

Les også: Derfor overrasket nye Opel Corsa oss.

Fronten er ny og skal gjøre slektskapet med de nyere modellene tydelig. Dette understrekes av den vingeformede horisontale grillen og den tydelige doble vingen som utgjøres av LED-kjørelysene. Denne doble vingen gjenspeiles i hekklyktene og gir bilen et mer markert inntrykk av bredde.

FORHÅNDSVIST: Her ser vi nye Opel Mokka X slik den sto på messen i Genève nylig.Fargen, «amber orange», er også ny. Foto: NEWSPRESS
FORHÅNDSVIST: Her ser vi nye Opel Mokka X slik den sto på messen i Genève nylig.Fargen, «amber orange», er også ny. Foto: NEWSPRESS Vis mer


Nytt interiør

Interiøret er helt nytt og har klare likhetstrekk med det som ble introdusert i nye Astra. Fornyede Mokka tilbyr nå også nøkkelfri tilgang og start. Midtkonsollen er bygget rundt nye 7- og 8-tommers berøringsskjermer og er ifølge produsenten lastet med den nyeste generasjonen IntelliLink infotainment (kommunikasjons/underholdningssystem). Seneste generasjon IntelliLink støtter både Apple CarPlay og Android Auto for speiling av innholdet på smarttelefonen.

Vår test av nye Opel Astra - bensin og diesel - kan du lese her!

I tillegg til den nye generasjonen dieselmotor, en 1,6-liter med enten 110 eller 136 hestekrefter, får nå Opels kompakte SUV en helt ny bensinmotor.

Den nye generasjonen 1,4-liters Direct Injection Turbo debuterte nylig i nye Astra. I Mokka X kommer denne motoren på 152 hestekrefter nå i kombinasjon med en sekstrinns automatgirkasse og såkalt adaptiv firehjulsdrift.

HØYREIST: De høye flankene går igjen også på den fornyede Opel Mokka-modellen. Foto: NEWSPRESS
HØYREIST: De høye flankene går igjen også på den fornyede Opel Mokka-modellen. Foto: NEWSPRESS Vis mer


«Smart» firehjulsdrift

Firehjulsdriften i Mokka X, med en elektromagnetisk flerplateclutch, er ifølge Opel både effektiv og smart. Når underlaget er tørt, er det forhjulene som driver (bortsett fra når du starter – da driver bilen på alle fire hjulene), noe som skal sørge for å holde forbruket nede.

Avhengig av underlaget skal så elektronikken sørge for sømløs variasjon av driften fra 100 prosent forhjulsdrift, til å fordele inntil 50 prosent av kreftene mellom de to akslene.

En røffere Opel: Les vår test av Opel Insignia Country Tourer!

KOMPAKT: Fornyelsen har ikke gitt noe utslag i sdimensjonene på Opel Mokka, fortsatt en av de minste SUVene på markedet. Foto: OPEL
KOMPAKT: Fornyelsen har ikke gitt noe utslag i sdimensjonene på Opel Mokka, fortsatt en av de minste SUVene på markedet. Foto: OPEL Vis mer


Mer avansert lysteknologi

Ingeniørene hos Opel har fått i oppdrag å følge en strategi med å bringe ny teknologi til folket. Et eksempel på dette er de nye Adaptive Forward Lighting (AFL) LED-frontlyktene. De skal sørge for å tilpasse lyset avhengig av hvor, og hvordan du kjører.

Systemet har ni ulike lysmønstre og erstatter dagens BiXenon AFL. Opel forteller at fordelen med AFL LED er at det gir et bedre og hvitere lys, samtidig som det er ikke har noen bevegelige deler inne i lampen. Det skal gjøre systemet både raskere, og mer presist – samtidig som det skal være mer driftssikkert over tid.

I tillegg til dette får Mokka X den nyeste generasjonen Opel Eye frontkamera, med høyere oppløsning og mer prosessorkraft, noe som bidrar til samle informasjon til en rekke førerstøttesystemer.

Fornyet Opel Mokka og Mokka X kommer på markedet hos oss i oktober. Priser er ikke ennå kjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!