Inne i den svevende bilen sitter foreldrene til oppfinneren,Wang Jia. Videoen viser deres ferd gjennom byen. Høyst virtuell - heldigvis? Foto: Skjermdump fra YouTube
Inne i den svevende bilen sitter foreldrene til oppfinneren,Wang Jia. Videoen viser deres ferd gjennom byen. Høyst virtuell - heldigvis? Foto: Skjermdump fra YouTubeVis mer

Folkebilen - et VW-prosjekt

Prosjektet fikk en del omtale i mai, da vinnerkonseptet ble vist første gang. Men nå...

Her er videoen som viser bilen idet den svever gjennom gatene i den kinesiske storbyen Chengdu.

Elektromagnetisk

Det er en ung kvinne, Wang Jia, som står bak den svevende "bilen" som fungerer via elektromagnetisk levitasjon, i en analogi til MagLev-togene. Men til forskjell fra togene er det mineralsammensetningen under gatelegemet som muliggjør hevingen av kjøretøyet her, og ingen magnet-skinnegang.

Dette er et av vinnerkonseptene i et pågående prosjekt Volkswagen har lansert i Kina og som tar sikte på at fremtidens biler skal utvikles i samarbeid med kundene.

I videoen nedenfor kan du se de stolte foreldrene til Wang Jia kjøre datterens kreasjon gjennom Chengdu i en besnærende realistisk kombinasjon av film og animasjon.


Men hva dreier dette seg om egentlig?

Den ekte "Folkevogn"

Konseptet er det mest spektakulære resultatet av et prosjekt kalt People's Car Project (PCP) og som på sett og vis tar sikte på å gå tilbake til det som utgjør den historiske basis for Volkswagen - nemlig folkevognen eller bilen for folket.

Prosjektet ble lansert i 2011. Kina ble valgt, ifølge VWs marketing-direktør Luca de Meo, fordi det er det viktigste markedet. Lignende prosjekter vil kunne igangsettes i andre markeder.

33 millioner deltagere

Musikkbilen endrer farge etter førerens musikkvalg takket være dioder som dekker karosseriet. Meget nyttig... Foto: VW
Musikkbilen endrer farge etter førerens musikkvalg takket være dioder som dekker karosseriet. Meget nyttig... Foto: VW Vis mer


I det øyemed utviklet de det VW kaller tidenes mest innovative dialogplattform - en internettside der de cirka 450 millioner kineserne som har internettilgang ble invitert til å logge seg på og delta i utviklingen av fremtidens folkevogn. Der kan man bidra med ideer, laste opp bilder eller film og diskutere ideene med andre brukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter nesten et år hadde 33 millioner mennesker besøkt websiden, som du kan se her, og mer enn 119.000 idéer var blitt fremlagt.

Tre vinnerkonsepter

I tillegg til den svevende bilen, ble to andre konsepter vist på bilutstillingen i Beijing i mai:

  • "Musikkbilen" er en VW Beetle som skifter farge i takt med musikken som spilles.
  • "Den smarte nøkkelen" er navnet på produktet som registrerer og lagrer alt som har med bilkjøringen å gjøre og som via satellitt projiserer informasjon og som kan vise bilen sett ovenfra, på en skjerm i bilen.
Luca de Meo konstaterte nylig at prosjektet allerede nå er en suksess og har overgått produsentens forventninger. Det er derfor forlenget på ubegrenset tid, og kan derfor sies å ha blitt en av VWs permanente marketing-aktiviteter snarere enn et prosjekt.

Om den svevende bilen noensinne blir produsert, er i skrivende stund høyst usikkert og - vil vi anta - svært usannsynlig.

Prosjektets hjemmeside:

Slik ser Folkebil-prosjektets webside ut. Foto: http://www.zaoche.cn
Slik ser Folkebil-prosjektets webside ut. Foto: http://www.zaoche.cn Vis mer